Ova salata pomaže da vam mozak bolje radi - tvrde nutricionisti

Poboljšajte pamćenje zdravom hranom

  • 2

Januar je mesec tokom kojeg svi unesemo više hrane nego što je našem organizmu potrebno, pa je došlo krajnje vreme za detoksikaciju. Ako želite da vaš mozak radi kako treba, pa čak i bolje od toga, onda jedite ovu magičnu salatu, koja telo oslobađa otrova, a mozak hrani krvlju. Evo kako je to moguće.

Kada pomislite na salatu, onda prvo što vam pada na pamet je dijeta. Međutim, nije uvek tako, tvrde nutricionisti. Prema najnovijim saznanjima postoji salata koja može da poboljša rad vašeg mozga.

Ona sadrži spanać, losos, avokado, borovnice, nar, orahe, cveklu, đumbir.

A evo kako i zašto tako dobro utiče na vaš mozak.

Spanać

Ovo povrće je prepuno vitamina K, folata i beta karotena. Ova kombinacija odlaže starenje mozga tako što hrani svaku njegovu pojedinačnu ćeliju i na taj način se povećava koncentracija. Ovo je jednako važno za mozak kao i snabdevanje kiseonikom.

Losos

Ova riba je prepuna omega-3 masnih kiselina koje su jedine zdrave masti i pomažu da se obnove sive ćelije. Ukupan njihov blagodetni uticaj na organizam je hranjenje nervnog sistema, čime ga neguju i odlažu njegovo prerano starenje.

Telegraf.rs

Avokado

Avokado je pun mononezasićenih masti koje su jako dobre za cirkulaciju i time se omogućava da se mozak blagovremeno hrani i da radi na najvišem mogućem nivou.

Takođe, one sprečavaju narušavanje rada nervnog sistema i štite prefrontalni korteks, deo mozga odgovoran za pamćenje.

Borovnice

Ove bobice sadrže flavonoide, antioksidanse koji štite telo od slobodnih radikala, koji mogu da oštete vaš mozak.

Dokazano je da borovnice pozitivno utiču na procese pamćenja i na funkcionisanje mozga uopšte.

Nar

Ovo je još jedan izvor antioksidanasa koji omogućava mozgu da radi na daleko mlađem nivou od onog doba u kom je. Nar se koristi za podmlađivanje čak i u kozmetičkim proizvodima, jer se veruje da čisti sve pore u telu. Ako ga posmatramo na taj način, onda on pomaže rad mozga tako što ga oslobađa od svih neželjenih uticaja.

Foto: Pixabay.com

Orasi

Orasi i svi orašasti plodovi su puni vitamina B koji je osnovna hrana za centralni nervni sistem i njegov osnovni organ, podnosno mozak. Da bi sve funkcionisalo kako treba, pored kiseonika i redovnog prečišćavanja, mozak mora da dobija svoju osnovnu hranu koja ga čini vitalnim.

Cvekla

Cvekla i repa sadrže priorodan izvor nitrata, koji su važni za sprovođenje krvi odo mozga. Kiseonik je ono što održava mozak u životu, a njegova veća količina pomaže u boljem funkcionisanju vašeg mozga.

Đumbir

Sve upale koje se iskomplikuju i odu na mozak se uglavnom vezukju za starost. To ćete sprečiti ako redovno koristite đumbir u svojoj ishrani zbog njegovih anti zapaljenskih efekata i čišćenja krvnih sudova. Na taj način će vam mozak brže i jače raditi.

(Telegraf.rs / huffpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Važi

    20. januar 2019 | 14:47

    Da bi se covek hranio zdravo mora da ima bas dubok dzep

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA