≫ 

Svaki kašalj ima značenje, a evo šta vaš želi da vam poruči

Morate da razlikujete vrste kašlja kako bi pomogli sebi

  • 1

Kašljanje je način da se izbace iritansi iz tela. Međutim, postoji više tipova kašlja i vi bi trebalo da znate šta svaki od njih pojedinačno znači za vaše zdravlje.

Kada nešto iziritira vaše grlo, nervni sistem šalje signal mozgu i dolazi do impulsivne reakcije kašljanja. Ovaj refleks omogućava vašem telu da izbaci seksret ili dim ili neki alergen.

Ipak, kašljanje je simptom mnogih bolesti i to ne bi trebalo da zanemarite. Zbog toga je važno da razlikujete tipove kašlja to to po periodu javljanja, po zvuku, po trajanju i slično. Tada ćete znati koji je pravi način da reagujete i da sprečite dalju eskalaciju.

Sadrtžinski kašalj

Sadržinski ili produktivni kašalj je onaj koji donosi veliku količinu sekreta. Obično je simptom prehlade ili gripa. Često se kombinuje sa drugim simptomima kao što je curenje iz nosa, slivanje sekreta niz grlo i malaksalost.

Telo šalje sekret kroz respiratorne organe tokom kašljanja, pa se često ovaj kašalj čuje kao vlažan. Pored ove karakteristike, one je učestao kao da imate nešto zaglavljeno u grlu ili plućima.

Produktivni kašalj može da bude akutne prirode i da traje do tri nedelje. Ali može da bude i hronični i da potraje i preko osam nedelja. Upravo njegovo trajanje je ključni faktor u dijagnostici bolesti.

Stanja koja ovakav kašalj najčešće izaziva su: prehlada ili grip, upala pluća, hronična opstruktivna pulmonarna bolest (emfisemija i bronhitis), akutni bronhitis, astma.

Kako da lečite sadržinski kašalj?

Bebe i malu decu treba lečiti parenjem na morsku so i čestim ispiranjem nosa i grla fiziološkim rastvorom.

Veća deca bi mogla da uzimaju kašiku meda pre svakog obroka, jer je on blagotvoran za izbacivanje sekreta.

Odrasli se mogu lečiti medikamentima u kombinaciji sa medom.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Suvi kašalj

Samo ime kaže da suvi kašalj sa sobom ne nosi sekret. Najčešće se manifestuje kao refleks koji nastaje kada vam nešto zastane u grlu i zvuči kao da nasilno pokušavate to da izbacite. Najčešće se javlja naglo i baš dugo traje. Teško ga je kontrolisati, pa dolazi do potpunog zamora tela, jer se zbog intenziteta javlja kratak dah.

Suvi kašalj je tipičan za upale ili iritacije respiratortnog trakta.

Obično je izazvan upalama gornjih respiratornih organa izazvanih prehladom ili gripom.

Ipak, postoje i druge mogućnosti: laringitis, bol u grlu, krup, tonsilitis, sinuzitis, astma, alergije, gastroezofagusna refluksna bolest, nuspojava nekih lekova, izloženost iritansima.

Kako da lečite suvi kašalj?

Bebe i mala deca prilikom suvog kašlja ne uzimaju nikakvu terapiju. Moguće je jedino naparavanje respiratornih organa.

Veća deca mogu da vlaže grplo raznim supstancama, pa i da koriste inhalator.

Odraslima se preporučuje medikamentozno inhaliranje uz osvežavanje grla raznim napicima.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Paroksizmalni kašalj

Ovo je kašalj sa povremenim napadima nasilnog, razornog i nekontrolisanog kašljanja. Karakteristično je i to da posle ovog napada ide dubok udah i izdah, kao da ste trčali maraton. Vrlo je iscrpljujuć i bolan.

Tokom napada kašljanja ljudi se bukvalno bore da dođu do daha, pa se javlja i mali oblik gušenja prilikom čega dolazi do crvenila u licu.

Najčešće je izazvan bakterijskim infekcijama, ali to nije jedino kada se paroksizmalni kašalj pojavljuje.

Pri ovim stanjima možete da očekujete paroksizmalni kašalj: astma, upala pluća, hronična opstruktivna pulmonarna bolest, tuberkuloza, gušenje.

Kako da lečite paroksizmalni kašalj?

Ovaj kašalj je vrlo zarazan i nije ga moguće lečiti bez ozbiljnih antibiotika.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kašalj izazvan krupom

Krup je virusna infekcija koja najčešće napada decu mlađu od pet godina. Čini da gornji disajni putevi budu oiziritirani i natečeni, pa postaju uži i otežan je proces disanja.

Krup izaziva karakterističan piskav kašalj, pa možete sami sebi da zvučite kao foka.

Krup može jako da zabrine i decu, ali i njihove roditelje. Deca se bukvalno bore za dah, dok roditelji posežu za inhalatorom koji često može da ne pomogne.

Kako da lečite kašalj izazvan krupom?

Krup najčešće prođe bez bilo kakvog tretmana, ali ako želite da pomognete svom detetu uradite sledeće: stavite ovlaživač vazduha u sobu u kojoj dete spava, uvedite dete u kupatilo ispunjeno parom na bar 10 minuta, izvedite dete napolje da udiše svež vazduh, pobrinite se da dete pije dosta tečnosti i slično.

(Telegraf.rs / healthline.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B

    29. januar 2019 | 18:12

    Sacuvaj me Boze i izleci od posasti kaslja. Hvala ti Gospode

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA