≫ 

Oblik tela i težina mogu da otkriju da li ćete doživeti 90. rođendan

Pogledajte se u ogledalo i saznajte da li imate šansu da doživite 90. godinu života

  • 2

Naučnici su dokazali da to da li ćete doživeti 90. godinu života zavisi od vašeg oblika tela, kao i težine. Evo kako je to moguće.

Nova studija pokazuje da možete saznati kakve su vam šanse da doživite 90. rođendan na osnovu oblika vašeg tela, i visine i težine. Međutim, važan je i nivo fizičke aktivnosti. Studija je dokazala da se ove karakteristike više odnose na žene nego na muškarce.

Žene koje imaju veliku šansu da dožive 90. su one koje su visoke i koje još od svoje 20. godine života imaju manjak kilograma. Ovakva zapažanja se ne odnose na muškarce, ali ono što njima pomaže da dožive duboku starost je pojačana fizička aktivnost.

- Iako je studija još u fazi istraživanja i ne može se precizno utvrditi uzrok navoda, ovo su zanimljive naznake koje mogu da utiču na zdravlje i muškaraca i žena, jer bi se više pažnje davalo indeksu telesne mase, visini i težini - kaže dr Dejvid Karslejk sa britanskog univerziteta Bristol.

Foto: Pixabay.com

Ovo je bila jedna duga studija. Naime, 1986. su Norvežani otpočeli istraživanje nad više od 7.000 ljudi, i žena i muškaraca, koji su imali između 55 i 69 godina. Zabeležena im je tadašnja visina i težina, ali i ona kada su imali 20 godina. U odnosu na njihove fizičke aktivnosti podeljeni su u tri grupe: oni koji su aktivni do 30 minuta dnevno, oni koji imaju fizičke aktivnosti između 30 i 60 minuta, i oni koji su bili aktivni preko 90 minuta dnevno. Sve tri grupe ljudi su posmatrane sve do njihove smrti ili do 90. rođendana.

Od 7089 učesnika studije 433 muškarca i 994 žene su doživeli 90. godinu života. Ono što je specifično je da su bili nepušači i da su jako malo koristili alkohol. Ali dokazano je i da su sve žene imale manjak kilograma još od svoje 20. godine. Pored toga one koje su više od 175 cm imaju za 33 osdto veće šanse da dožive 90.

Pixabay

Nijedan od ovih faktora nije značajno uticao na dužinu života muškaraca, ali zato jeste fizička aktivnost. Muškarci iz treće grupe po količini aktivnosti imaju čak 39 odsto veće šanse da dožive duboku starost. Sa Svakodnevnim povećanjem aktivnosti za pola sata muškarci prooduževeju svoj život za 5 odsto.

Žene iz treće grupa imaju 21 odsto povećane šanse da dožive 90. godinu života nego one koje su fizički kativne manje od 30 minuta.

- Ono što treba imati u vidu je da nije samo gojaznost odgovorna za preranu smrt, već da tu ima i drugih faktora koji određuju kvalitet života, genetika, socijalni momenat i slično. Tako da su ovo rezultati manje više u idealnim životnim uslovima, pa se zato studija dorađuje - naglašava Karslejk.

(Telegraf.rs / edition.cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    23. januar 2019 | 08:30

    Kakve gluposti. Ako ti je sudjeno da umres sa 40 ima da umres a ako nije preziveces sve i svasta bolesti udese i i i i ostaces ziv do 90 . Moj paradeda bio u drugi svetski rat i umro tek sa 86. a moja baba nije docekala ni 60. znaci sve zavisi jeli ti receno da zivis ili ne.

  • Јасмина

    23. januar 2019 | 09:37

    Облик тела,висина и тежина нису пресудни за одређивање доба живота.Многи други фактори утичу на то....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA