8 trikova koji će vam pomoći da odmah zaspite i da se zaista naspavate

Više nikada nećete imati problem sa nesanicom

  • 1

Ako imate problem sa nesanicom, ovih osam trikova vam može pomoći da odmah zaspite i da se zaista naspavate. Ne zaboravite san je važan za vaše zdravlje.

Nesanica može da bude baš gadan problem i da vas iscrpi toliko da vam upropasti imuni sistem i da se lakše razboljevate. A o opštem neraspoloženju koje donosi sa sobom da ne pričamo.

Postoji osam stvari koje možete da uradite kako biste poboljšali svoj san.

Odredite kada je vreme za krevet

Važno je da se držite rasporeda, jer je vaš organizam nešto poput sata. On se podleže određenom ritmu. A ne zaboravite da ritam određujete baš vi.

Pre svega odvojte preko šest sati za spavanje i neka to bude vezano za rano leganje u krevet. Kada se tako koncipirate, onda je samo potrebno da se vaše telo prilagodi. To može da potraje nekoliko dana, ali vremenom ćete spavati dosta kvalitetnije i jutro ćete dočekati sveži i odmorni.

Foto: Pixabay.com

Spuštajte ritam pre spavanja

Ukoliko pred leganje u krevet radite neki naporan posao ili vežbate, onda je logično što se mučite sa nesanicom. Vi bukvalo napregnete svoje telo kome onda treba vremena da se smiri i da se pripremi za dubok san.

Napravite takvu rutinu da pre spavanja spustite tempo i da se i vaš krvni i nervni sistem polako umire i pripreme za finalnu fazu odmora. Tada možete da računate na kvalitetno spavanje koje donosi pravi odmor, ali i mogućnost da se oporavite za novi dan koji vaš čeka.

Shvatite šta vam utiče na nesanicu

Kada jednom dokučite šta vam to ometa zdrav san, onda je vreme da to poravite, odnosno izbegnete. Ukoliko imate problem sa ružnim mislima, zamenite ih gledanjem nekog humorističnog sadržaja.

Shvako otkrivanje problema je pola rešenja, ne zaboravite to.

Ne borite se za san, već radite nešto drugo

Ukoliko imate problem sa nesanicom, nemojte ležati u krevetu i nervirati se. Bolja varijanta je da ustanete iz kreveta i pozabavite se nečim drugim, najbolje nekim lakim aktivnostima i sadržajem.

Kada se mučite sami sa sobom, ili kada "cedite" svoj organizam, tako ne rešavate situaciju, samo je još više pogoršavate.

Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox

Pobrinite s e da nemate bolove

Najveća greška je kada sa glavoboljom ili nekim drugim bolom legnete u krevet sa nadom da će vas proći. Tako samo odlažete proces spavanja, koji je važan za vaš oporavak od bolova.

Efikasnije je da popijete tabletu, a da se sutradan kada ste odmorni pozabavite bolnim mestom. Naravno, ovo ne važi za hronične bolesnike koji ne mogu da utiču na nivo bola u njihovom organizmu.

Zaboravite na dremke

Jasno je da svi volimo popodnevne dremke, ali to nije rešenje za kvalitetan noćni san, kojii je zaista neophodan vašem organizmu. Naprotiv, to ga baš ometa.

Zato je važno da izdržite kad vam se prispava popodne ili posle obroka i da dočekate budni neko optimalno vreme za pravo spavanje, kada ćete leći i dobro se naspavati.

Ne dopustite da preterate u spavanju

Kao što malo sna nije dobro za vaše zdravlje, tako ni mnogo ne čini dobro vašoj rutini, već je remeti, pa ćete u toku sledeće noći biti u problemu. Pod previše sna se podrazumeva sve preko devet sati kontinuiranog spavanje, mada je ovo prilično individualno.

Nečiji organizam se "resetuje" za svega šest sati, a nekome je potrebno osam. Oslušnite svoj organizam, odredite koliko spavanja vam je dovoljno i onda nemojte dozvoliti sebi da preterate.

Foto-ilustracija: Profimedia

Počnite dan kako treba

Važno je da se ne budite uz pomoć sata ili alarma na telefonu. Prirodno buđenje utiče na ostatak dana povoljno, pa će i vaše spavanje naredne noći biti mnogo adekcvatnije.

Dakle, čim ustanete, razmaknite zavese i pustite prirodnu svetlost u kuću. Možete malo i da odstojite na prozoru uz ravnomerno disanje i da odmeditirate par mminuta.

Pomislite na nešto lepo i počnite dan kako treba.

(Telegraf.rs / dailystar.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezda

    27. januar 2019 | 13:43

    Meni treba da mi zivot bude pesma da bi mogla da odgovorim na ove zahteve. Ispuniću ove uslove kad pustim mozak na ispašu, a to je nikad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA