≫ 

Da li možete da pogodite koja usta su zdravija? Evo kako zubar samo jednim pogledom može da utvrdi da li se brinete o svojim zubima

Zubarima je dovoljan samo jedan pogled i odmah znaju

  • 10

Stručnjak za oralnu higijenu otkrio je kako zubari znaju da li njihovi pacijenti redovno peru zube, a sve što je potrebno jeste samo jedan pogled, a ne detaljni pregled kako bi znali istinu.

Boitumelo, koja je studirala Zubarstvo i zubnu higijenu sa Pretoria univerzitetu u Južnoj Africi odlučila je da sa celim svetom podeli svoju mudrost.

Ova stručnjakinja iskoristila je dve slike usta pacijenata - jedna prikazuje dva reda savršeno belih zuba, do je na drugoj slika žutih i nejednakih zuba.

Foto: canacopegdl.com

Boitumelo je otkrila da je vrlo lako utvrdio da jedna osoba redovno pere svoje zube, dok je druga kriva za lošu oralnu higijenu.

Ona je dodatno objasnila da su usta sa žutim zubima zapravo zdravija jer su desni blede nijanse roze boje, dok su savršeno beli zubi bili okruženi crvenim, upaljenim desnima - što ukazuje na bolest.

- Ako pravilno perete zube, desni će biti lagano roze boje na mestu gde se susreću sa zubima, što je znak dobrog zdravlja i nepostojanja upala. Ali ako redovno ne perete zube i uklanjate kamenac, to dovodi do upale, izjavila je.

Foto: canacopegdl.com

Tokom procesa upale desni, krvi juri u ta područja, što dovodi do crvenila. Ova upala zove se gingivitis.

Ovu bolest nije moguće jednostavno izbrisati četkicom za zube za nekoliko časova, već u zavisnosti od ozbiljnosti to može da potraje i do nedelju dana.

Drugim rečima, iako su zubi beli, desni zapravo otkrivaju znakove loše oralne higijene i mogućih zdravstvenih problema.

VIDEO: Najlepša slika Srbije: Klinci ukrasili zubnu ordinaciju u Ljigu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    30. januar 2019 | 18:47

    Od kad znam sa sebe zube perem pre spavanja i ujutro(ako putujem nocu kad svane dan perem zube😁😁😁)i vecina zuba mi je pod plombama????

  • DARKO 100%

    30. januar 2019 | 16:20

    Danas su napravili toliko pasti za zube te za ovo te za ono ,prosto deluje zbunjujuce za kupca koju pastu da kupi,u tom moru raznih pasta i hemije tolike mislim da dosta utice da zubi stradaju i pre vremena, zube treba cistiti ali ne i pretereno kako se neki zalazu da se posle svakog obroka zube prati,dovoljno je jednom nedeljno do dva puta dobro ih oprati u medjuvremenu i zalfiju koristiti za ispiranje ,nekad su stari ljudi doduse ishrana i ph u ustima igra ulogu za karijes hranili se zdravo i vecina dozivela duboku starost sa dobrim zubima a za ciscenje zuba koristili drvce rastavica

  • BASA

    30. januar 2019 | 19:24

    A , kako leciti " Paradentozu " ? O , tome niko ne pise ! A , mnogi imaju !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA