10 minuta ove vežbe menja 44 minuta spavanja - tvrde stručnjaci

Evo kako da nadoknadite san i budete odmorni

  • 5

Ukoliko imate osećaj da vam se zavrtelo u glavi od balansiranja između porodice, posla, prijatelja, ljubavnog partnera, i ponekad uskakanja u svoju kožu, onda znajte da niste sami. Međutim, postoji vežba koja može bar san da vam nadoknadi.

Kada ste pod stresom, onda vaš organizam ima prirodnu potrebu da se odmori, odnosno da se naspava. Međutim, nije moguće u današnje vreme i sa ovim tempom života dovoljno se naspavati i vratiti svu potrebnu energiju za naredni dan.

Ipak, u  pomoć pristiže najnovija studija koja je dokazala da postoji jedna vežba koja menja spavanje. Naime, ukoliko radite ovu vežbu 10 minuta to je kao da ste odspavali 44 minuta, bar se tako vaš mozak ponaša. Ovu vežbu nazivaju "rasterećenje uma".

Foto: Pixabay.com

Šta je rasterećenje uma? 

Vežba koju zovu "rasterećenje uma" je jako slična meditaciji, jer i ona ima fokus na pražnjenje mozga od bespotrebnih misli, kao i na duboko disanje.

Naučnici su radili istraživanje na dve grupe jako zauzetih ljudi (preduzetnici) i merili su kvalitet sna, nivo stresa dok se radi vežba "rasterećenje uma". Primetili su da pojedinci koji su prijavil najmanju dozu iscrpljenosti su upravo oni koji nisu dovoljno naspavani, odnosno jako malo sati provedu u spavanju, a sve to zato što su našli vremena da rade ovu magičnu vežbu.

Ipak, trebalo bi voditi računa. Postoji ograničenje koliko je vežba "rasterećenje uma" korisna za vas. Naime, ukoliko spavate dovoljno vremena, a još uvek se osećate iscrpljeno ova vežba vam neće mnogo pomoći. Tada se pretpostavlja da se u vašem organizmu dešavaju neki drugi procesi za koje morate da se pobrinete.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/adamr

Vežbe su najdelotvornije kod smanjenja stresa, a isto se dešava i tokom sna.

Naravno, ovo nikako ne znači da možete da radite i družite se, a da pritom nikako ne spavate. Treba da vam bude jasno da bioritam mora da napravi svoj celodnevni ciklus. Nedostatak redovnog sna može da dovede do mnogih oboljenja, kao što je gojaznost, hormondski disbalans i različitih bolesti mozga.

Ipak, ukoliko mnogo radite i opterećeni ste, možete se relaksirati uz pomoć ove vežbe. Kada vam ona postane dnevna rutina, imaćete daleko više energije nego što je uobičajeno.

(Telegraf.rs / mindbodygreen.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glup ili lud

    11. februar 2019 | 10:54

    Niste napisali kako se radi ta vezba ?

  • zorica

    11. februar 2019 | 13:05

    Čitam 10 puta i ne verujem da niste napisali kako se radi vežba ???

  • zlata

    11. februar 2019 | 14:59

    zauzmite lotos sed u jogi. na kolenima spojte palac i kaziprst u slovo O kao na slici...ubrzo pocinjete da zevate i odmarate...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA