≫ 

Pušenje marihuane na potpuno iznenađujuć način utiče na mušku seksualnost, tvrdi najnovije istraživanje

Muškarci koji puše marihuanu mogu imati veći broj spermatozoida od onih koji nikada nisu koristili lek, ukazuje iznenađujuća nova studija.

  • 1
kanabis, konoplja, marihuana Foto: pixabay.com

Rezultati istraživanja "nisu konzistentni" sa prethodnim istraživanjima, što ukazuje da marihuana štetno utiče na funkciju testisa kod muškaraca, kažu istraživači. Međutim, studija, objavljena u časopisu Human Reproduction 6. februara, ne znači da bi muškarci trebali početi pušiti kako bi povećali broj spermatozoida.

Nalazi su daleko od zaključka, a potrebno je još istraživanja kako bi se shvatilo da li pušenje marihuane može, na određenim nivoima, imati pozitivan efekat na proizvodnju sperme. Međutim, studija ukazuje na to koliko malo istraživači znaju o efektima marihuane na reproduktivno zdravlje, napisao je autor istraživanja dr Jorge Chavarro, vanredni profesor prehrane i epidemiologije na Harvardu T.H. Škola javnog zdravlja u Bostonu, navodi u saopštenju. "Znamo mnogo manje nego što mislimo da znamo."

Marihuana i sperma

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Prethodne studije su sugerisale da pušenje marihuane može smanjiti broj spermatozoida, naročito među stalnim korisnicima. Na primer, 2015. godine istraživači iz Danske su otkrili da muškarci koji su pušili marihuanu više od jednom nedeljno imaju broj spermatozoida koji je bio skoro 30 odsto niži od onih koji nisu pušili marihuanu, ili onih koji su koristili lek ređe. Međutim, efekti umerenije upotrebe marihuane na broj spermatozoida među muškarcima su manje jasni.

U novoj studiji, istraživači su analizirali podatke od 662 muškarca koji su, zajedno sa svojim partnerima, procenjeni na neplodnost od 2000. do 2017. godine u Massachusetts Centru opšte bolnice. Muškarci su odgovarali na pitanja o tome koliko često su pušili marihuanu ili koristili druge droge, a takođe su dali uzorke sperme i krvi. Sveukupno, nešto više od polovine muškaraca (55%) izjavilo je da su pušili marihuanu u svom životu, a 11% je reklo da trenutno puši marihuanu. Istraživači su otkrili da su muškarci koji su prijavili pušenje marihuane imali prosečnu koncentraciju sperme od 63 miliona spermatozoida po mililitru sperme, u poređenju sa 45 miliona spermatozoida po mililitru sperme među onima koji nikada nisu koristili marihuanu. Nalazi su održani i nakon što su istraživači uzeli u obzir neke faktore koji su mogli uticati na koncentraciju sperme, kao što su starost, pušenje cigareta i upotreba alkohola.

Foto: e-njoint.com

Štaviše, samo 5% pušača marihuane imalo je niže od normalnih koncentracija sperme - to jest, manje od 15 miliona spermatozoida po mililitru sperme. Među muškarcima koji nikada nisu pušili marihuanu, 12% je imalo manje od normalnih koncentracija sperme. Među muškarcima koji su ikada pušili marihuanu, oni koji su je koristili češće su imali viši nivo testosterona nego oni koji su ga koristili ređe. Zanimljivo je da je svaka dodatna godina koja je prošla od poslednje upotrebe marihuane vezana za blagi porast broja spermatozoida. "Naši nalazi su bili suprotni onome što smo pretpostavili na početku studije", rekao je autor istraživanja Feibi Nassan, postdoktorski istraživač na Harvardu T.H. Škola za javno zdravlje Čan, navodi se u saopštenju.

Ali studija se može tumačiti na nekoliko načina. Može se desiti da niski ili umereni nivoi upotrebe marihuane blagotvorno utiču na proizvodnju sperme, ali teža upotreba preokreće ovaj efekat. Takođe može biti da muškarci sa višim nivoima testosterona imaju veću verovatnoću da se upuste u "rizična" ponašanja kao što su upotreba droga; i istraživači su otkrili vezu između marihuane i broja spermatozoida "jer muškarci s višim testosteronom, u normalnim količinama, imaju veći broj spermatozoida i verovatnije je da puše kanabis", rekao je Nasan.

Istraga je i dalje u toku

Poznato je da je umerena do teška upotreba duvana ili alkohola vezana za niži broj spermatozoida, ali da li će marihuana imati isti efekat? Mnogi naučnici su pozdravili autore studije u razmatranju ovog pitanja, jer je to tema kojoj je potrebno više istraživanja. Ali nova studija ne daje konačan odgovor. "Sve u svemu, porota je još uvek na tragu kako marihuana utiče na čovekov potencijal plodnosti", rekao je Vij Live Science.

Foto: Tanjug/AP

Vij je istakao da su i korisnici marihuane i oni koji nisu koristili ovu biljku imali u proseku normalan broj spermatozoida. Dakle, studija ne može izvući nikakve zaključke o tome da li je upotreba marihuane vezana za bolju plodnost. Pored toga, potrebno je oko tri meseca da muškarci prođu kroz pun ciklus proizvodnje sperme da bi proizveli zrelu spermu. To znači da upotreba marihuane pre nekoliko godina "zaista ne bi trebala imati nikakvog uticaja na sadašnje stanje plodnosti čoveka", rekao je Vij. Ipak, studija je još uvek pokazala da su muškarci koji su rekli da su marihuanu koristili najmanje pre godinu dana imali veći broj spermatozoida nego muškarci koji su ga koristili u novije vreme. Vij je rekla da se pitala "da li postoji nešto što se slaže sa upotrebom marihuane", što je vezano za bolju proizvodnju sperme.

Istraživači su takođe primetili da je njihova studija sprovedena među muškarcima koji su posetili kliniku za plodnost, tako da rezultati ne moraju nužno da se odnose na opštu populaciju. Pored toga, muškarci u studiji su sami prijavili svoju upotrebu marihuane, i moguće je da neki učesnici nisu bili iskreni o svojoj upotrebi marihuane, zbog društvene stigme ili nelegalnog statusa droge u Massachusettsu u vreme prikupljanja podataka.

VIDEO: Naduvana Severna Koreja, istina ili mit

(Telegraf.rs/Ivana Trišić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    7. februar 2019 | 17:52

    Mnoge stvari su zabranjene iz nedovoljnog znanja, ili iz uopšteg ne znanja. Pošto se javno zna da eterično ulje kanabisa može lečiti veliki broj bolesti, ili smanjiti bolove posle raznih operacija, kao što je slučaj sa morfinom, razne laboratorije insistiraju na zabranu bilo koje upotrebe bez njihove dozvole , jer oni tu nemaju nikakve koristi. Istina je da su svi teški drogaši počeli prvo sa tim, ali istina je takođe, da sve zemlje gde je kanabis legalizovan, nemaju više drogasa od onih gde je sto posto zabranjeno. Da se razumemo ; ne podržavam nikkvu vrstu droge, ali ako idemo tim putem, onda treba zabraniti duvan, alkohol, i svaku vrstu preradjene masti, kao i poljoprivredne pesticide od koji se umire svakodnevno. Razmislite!.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA