≫ 

Sada je pik sezone aktivnosti virusa gripa: Srpski epidemiolog upozorava na porast obolelih i veće komplikacije, a ovo su mere prevencije

Prevencija značajno smanjuje rizik od gripa

  • 2

Grip je u ovom talasu u Srbiji odneo već 18 života, a situacija je najkritičnija u Nišu. Međutim, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević tvrdi da nema mesta za paniku i da je ključ za smanjenje rizika od gripa prevencija.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da je sada pik sezone aktivnosti virusa gripa.

Kisić je za RTS rekla da se očekuje porast broja obolelih i da je samim tim i veća mogućnost komplikacija.

Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, broj obolelih i umrlih ove sezone ne odskače u odnosu na prethodne sezone, ako se izuzme pandemijska 2009. godina.

Kaže da se grip u nekom prvom, preventivnom smislu, potcenjuje, a kada nastupe komplikacije, onda se precenjuje i stvara panika.

Kada je rec o proglašenju epidemije, Kisić ističe da je to ozbiljna situacija i da se to i na podrucju bivše zemlje dogodilo samo jednom 1972. godine zbog boginja. Tada se vrši vanredna imunizacija i zabranjuju okupljanja na javnim mestima, ali istice da je to izuzetno retko i da ne treba govoriti o tome.

Foto: Shutterstock

Ona objašnjava da je virus gripa prilicno mudar i da menja omotač, ali zato se stalno menjaju i vakcine.

Sve opšte mere prevencije mogu znacajno da smanje rizik da dođemo u kontakt sa gripom a to su: provetravanje prostorija, izlazak u šetnju, zdrava ishrana, redovan san i slično.

VIDEO: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dija

    10. februar 2019 | 11:39

    Ja vučem ovo Čudo već dve nedelje, Ako preživim ,kom.ću sve ,toliko je težak da utima zadnji atom snage,ne pomaže ništa sem jak organizam u svakom smislu ,pa čak ni tada...,?

  • 534

    10. februar 2019 | 11:44

    Ja pomislio redovan sex kad ono redovan san. Još kad bi srbi stavljali one maske na lica kad su bolesni bilo bi mnogo manje problema. Odu na posao jer neće na bolovanje a onda za jedan dan zaraze još 50 ljudi. Kad bi ih zadrugari pozvali da to rade verujem da bi ih mnogi poslušali. Doktore niko ne sluša.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA