Koliko je falafel zaista zdrav i kada je opasno jesti ga?

Jedna od zanimljivih jela koje privlači sve više pažnje jeste falafel

  • 0

Falafel je jelo sa Bliskog Istoka koje se pravi od mlevene leblebije koja se pomeša sa začinima i biljem.

Smesa se oblikuje u loptice, onda se prži ili peče. Možete da ga jedete tako bez dodataka ili posluženog uz poseban hleb ili lepinje, sa humusom i tahinijem, različitim salatama i slično.

Humus je odličan dodatak falafelu. Foto-ilustracija: Pixabay.com

Iako je bogat vlaknima i sadži hranljivu leblebiju, postavlja se pitanje koliko je falafel zaista zdrav. Nutricionista Robin Danovski ističe da nijednu hranu ne možemo da nazovemo dobrom ili lošom i da sve zavisi od toga kao je spremamo i koliku količinu jedemo.

Falafel je odlično jelo koje može da navede ljude da jedu malo više hrane bogate vlaknima, što doprinosi zdravlju njihovog organizma. Ima dosta proteina i vlakana iz leblebije, jer jedna šoljica ima 15g proteina i 14g vlakana. Leblebija sadrži dosta gvožđa, folata, magnezijuma, forfora i B vitamina.

Ono što kvari utisak kada je falafel u pitanju jeste to što se on prži u dosta ulja koje mu dodaje kalorije. Ukoliko ga kuvar prži u ulju koje zagreva previše onda ono može da postane i kancerogeno.

Falafel može da bude veoma nezdrav ako se prži u lošem ulju. Foto-ilustracija: Pixabay.com

Obratite pažnju u kakvom ulju se sprema falafel jer ukoliko je ono zdravo, onda mu prženje neće učiniti ništa loše. Kalorije koje unesete dolaze od masti kojih ima oko 18g u pola šoljice falafela. Ove masti mogu da budu dobre za srce, ali ukoliko želite da smršate imajte na umu da ovako unosite dosta kalorija.

Mnogi od nas kupuju falafel na mestima gde se prodajekao brza hrana. Nije ga teško spremiti ni u kućnim uslovima, pa vam zato savetujemo da pronađete mneki dobar recept i da kod kuće falafel pečete umesto da ga pržite jer ćete tako izbeči kalorije iz ulja.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA