≫ 

Ako ne možete da ovo uradite tokom dana - postoji velika opasnost da imate demenciju

Mogućnost da sanjarimo, razmišljamo o prošlosti, planiramo budućnost, ili samo da pustimo um da odluta na trenutak je nešto što mnogi od nas koriste gotovo svakodnevno, međutim, ako niste u stanju da ovo uradite, možda imate veliki problem

  • 1

Međutim, nova studija je otkrila da pacijenti koji pate od specifične vrste demencije ranog početka, mogu potpuno izgubiti sposobnost da to urade i izgledaju kao da su neprestano "zaglavljeni u trenutku".

Istraživanje je trebalo da uporedi kako različite strukturne promene u mozgu mogu uticati na sposobnost osobe da se uključi u apstraktnije, introspektivne misaone procese. Za studiju su prikupljene tri grupe ispitanika. Pored 37 kognitivno zdravih zdravih osoba u kontrolnoj grupi, istraživanje je obuhvatilo 24 pacijenta sa Alchajmerom i 37 ispitanika sa frontotemporalnom demencijom.

Frontotemporalna demencija je vrsta demencije ranog početka koja se obično javlja u kasnim 40-im godinama. Definiše se progresivnim gubitkom vretenastih neurona u frontalnim i / ili temporalnim režnjevima.

Foto: Pixabay

- Pojedinci sa frontotemporalnom demencijom postaju veoma kruti u svom razmišljanju", objašnjava profesor Muireann Irish sa Univerziteta u Sidneju. "Oni nisu u stanju da vizualizuju alternative, da razmišljaju o rešenjima problema ili da odstupaju od svakodnevnih rutina. U dosadašnjem radu pokazali smo da je njihova sposobnost da pamte prošlost i da zamišljaju budućnost ozbiljno ugrožena. Pojedinci su zaglavljeni u realnosti.

Da bi se empirijski procenila sposobnost svakog svakog pojedinca da mu misli odlutaju, prikazani su statični geometrijski oblici na ekranu računara. Ideja je da um zdravih ljudi neminovno nastavi da razmišlja o širim stvarima zbog minimalnog stimulusa. Tako su nakon svake specifične prezentacije stimulusa ispitanici zamoljeni da ispričaju istraživačima kakve su im misli nastale dok su gledale ekran.

- Otkrili smo da su se sve zdrave starije osobe intenzivno bavile "lutanjem", dopuštajući svojim mislima da se udaljavaju od neposrednog podsticaja na zanimljivije scenarije i ideje, objasnili su istraživači.

"Ali učesnici sa frontotemporalnom demencijom su potpuno vezani za stimulans pred njima. Na pitanje o čemu razmišljaju, ili su prijavili da ne razmišljaju o drugim stvarima ili da su mislili samo na sam stimulus.

Foto: Pixabay

Međutim, u iznenađujućem nalazu, istraživači su otkrili da su ispitanici koji su patili od Alchajmerove bolesti prijavili istu količinu misli koje lutaju kao i osobe koje su bile u zdravoj kontrolnoj grupi. Ovo intrigantno otkriće sugeriše da veoma specifično oštećenje neurona koje se javlja u frontotemporalnoj demenciji ima vezu sa mrežama mozga povezanim sa introspektivnom mišlju. I to takođe sugeriše da oni pacijenti koji pate od Alchajmerove bolesti još uvek imaju sposobnost da prepuste svoj um mislima koji se razlikuju od drugih vrsta demencije.

Istraživači veruju da ovo novo otkriće nudi uverljiv uvid u to kako se određene neurodegenerativne promene mogu manifestovati u specifičnim promenama ponašanja.

(Telegraf.rs/newatlas.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oho

    22. februar 2019 | 11:23

    Zivim paralelno dva zivota. Jedan u stvarnosti, a drugi u mašti. Znači nisam dementna, premda zaboravljam dosta stvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA