≫ 

Kako smanjiti holesterol: Ovi jednostavni trikovi mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara

Visok holesterol može da bude jako opasan za vaše zdravlje i zato je važno da sledite ove savete

  • 3

Visok holesterol može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca i drugi kardiovaskularni problemi. Zbog toga treba da iskoristite ove jednostavne trikove i da smanjite loš holesterol, pa da živite potpuno bezbrižno.

Treba imati na umu da našem telu treba holesterol za pravilnu izgradnju ćelija, ali previše lošeg holesterola razara naše zdravlje.

Čak i ako ste zabrinuti da je vaš holesterol previsok, postoji mnogo načina na koje možete da ga vratite u normalu.

Kako smanjiti holesterol?

Jedna od najosnovnijih stvari koje bi trebalo uraditi da biste kontolisali holesterol je uvođenje zdrave ishrane i redovnog vežbanja.

Veliki razlog povišenog holesterola je unošenje zasićenih masti kroz razne namirnice, pogotovo kroz mesne prerađevine.

Dakle, isključivanje ove vrste hrane, kao što su pite od mesa, kobasice, maslac, tvrdi sir, kolači i keks je veliki korak u snižavanju holesterola.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Umesto toga, treba da jedete namirnice koje sadrže nezasićene masti, koje zapravo mogu da smanje nivo holesterola. Namirnice koje su bogate nezasićenim mastima su orašasti plodovi, semenke, avokado i biljno ulje.

Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju su trans masti, koje takođe mogu da podignu nivo holesterola. One se prirodno nalaze u proizvodima životinjskog porekla, uključujući meso, mleko i mlečne proizvode.

Postoje i neki trikovi za smanjenje holesterol, a najvažniji je zamena načina pripreme namirnica. Bilo bi poželjno da se umesto prženja hrane opredelite za njeno kuvanje.

Takođe, važno je da unosite mnogo vlakana, jer ona smanjuju rizik od nastanka srčanih oboljenja. Potrebno je da na dnevnom nivou pojedete 30 g vlakan kako biste očuvali zdravlje. Dobri izvori vlakana su integralni hleb, voće i povrće, krompir sa ljuskom, ovas, ječam, mahunarke, orašasti plodovi i semenke.

Održavanje tela u aktivnosti isto smanjuje nivo holesterola u krvi. Prema istraživanju dovoljno je 150 minuta umerenog dnevnog veržbanja da očuvate nivo holesterola u normali.

(Telegraf.rs / dailystar.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA