≫ 

SZO predlaže brisanje kanabisa sa liste opasnih droga

Odluka SZO iznenadila je mnoge

  • 7

Svetska zdravstvena organizacija preporučila je da se promeni kategorija pod kojom se klasifikuje kanabis zbog najnovijih saznanja o koristima koje ima njegova upotreba u medicinske svrhe.

Trenutna klasifikacija koju ima SZO, kanabis pripada 4. grupi kojoj pripada i heroin koja je najstrože kontrolisana kategorija. Predloženo je da se kanabis i drugi proizvodi povezani sa njim klasifikuju drugačije. Korak dalje predstavlja inicijativa da se proizvodi koji ne sadrže THC, psihoaktivnu komponentu kanabisa, kao što je ulje kanabisa u potpunosti skloni sa liste koja se kontroliše kao lista opijata.

Kanabis se pokazao odličnim u medicinske svrhe. Foto: Pixabay.com

Kanabis je svrstan u 4. kategoriju još davne 1961. godine. SZO je odredila kategorije ne bi li ukazala na rizike po zdravlje, ali i koristoi koje upotreba nekih supstanci ima, sve od kategorije I (supstance koje izazivaju zavisnost i rizik za zloupotrebu) do kategorije IV (najopasnije supstance). Kanabis se trenutno nalazi u obe kategorije.

SZO predlaže da se sada kanabis skloni iz kategorije IV, a da se THC koji je od 1961. godine u toj kategoriji stavi u kategoriju I zbog novih dokaza njegovog dobrog dejstva u medicinske svrhe.

Predlažu da se ekstrakt i tinkture koje se dobijaju iz kanabisa, a ne sadrže psihoaktivne supstance, u potpunosti uklone iz kategorija i ne budu više zabranjene zakonom.

Ulje kanabisa pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba. Foto: UKSSC

Danas smo svedoci mnogobrojnih benefita koje kanabis ima po zdravlje koje nisu bile poznate davne 1961. godine. Kanabis je sada legalan u medicinske svrhe u 30 zemanja širom sveta.

Kanabis se u medicinske svrhe pokazao odličnim u lečenju hroničnog bola, epilepsije, depresije i psihoze, a iako nije lek za rak, pomaže pacijentima kod mučnina uzrokovanih hemoterapijom. Nova klasifikacija pomogla bi nova istraživanja o korisnosti kanabisa i THC-a. Očekuje se da se o ovom predlogu raspravlja i glasa u martu ove godine.

(Telegraf.rs/iflscience.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile78

    19. februar 2019 | 17:19

    Mi smo u svemu poslednji pa tako i u neprepoznavanju fantastičnih mogućnosti koje pruža ova biljka!

  • Rasa

    19. februar 2019 | 18:04

    Legalizacija

  • Djordje

    19. februar 2019 | 17:39

    Sad kad krenu narkomani sa argumentima kako je vutra lek i zdravlje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA