≫ 

Ako se muškarac iznenada ugoji kilogram ili dva - to može da bude simptom ozbiljnog oboljenja

Variranje u težini može da bude siglan da nešto nije u redu sa vašim zdravljem

  • 0

Neretko se dešava da se ugojite iznenada kilogram, dva ili pet, a da nemate jasno objašnjenje za to i konkretan razlog - ali možda vaše telo krije neku tajnu.

Ako ste se ugojili ili izgubili kilo ili dav u poslednje vreme, nemojte da paničite. Male promene u težini su česte, a malo kad su razlog za brigu. Ali, ako ste se ugoijili više od dva kilograma za par dana, vreme je da se zapitate. Doktor Lorens Českin ističe da je za muškarce normalno da nabace par koligrama s vremena na vreme.

Ovakva promena u težini je češća kod žena, ali nije nemoguća i kod muškaraca. Pogotovo ako vam j etežina bila stabilna mesecima ili godinama, iznenadna promena je vredna da se zapitate. Ovo su 6 najčešćih razloga zbog čega se sve to dešava.

Jedete previše soli

Slana hrana dovodi do zadržavanja vode u organizmu. Foto-ilustrocija: pixabay

So dovodi do zadržavanja vode u organizmu. Voda ima težinu i volumen, pa ako jedete slanu hranu nekoliko dana zaredom može da se desi da nabacite neko kilo.

Uzimate neki novi lek

Lekovi su krivi za 15 odsto slučajeva gojaznosti. Lekovi protiv depresije i srčanih bolesti su dve najčešće vrste koje izazivaju ove probleme. Uz njih tu su i lekovi za bolji san, protiv bolova, pa čak i neki antihistamini protiv alergija. Na spisku se mogu naći i steroidi, suplementi i testosteron.

Jedete ili pijete više nego obično

Ovo nam je očigledno. Ukoliko uzimate više kalorija nego inače ili pijete viš ealkohola nemojte da se čudite ako nabacite koje kilo. Probajte da utvrdite šta je izvor vaših tegoba i da radite na tome.

Manje se krećete

Čak i male promene vezane za fizičku aktivnost mogu da dovedu do gojenja. Foto: Pixabay.com

Čak i male promene u fizičkoj aktivnosti mogu da dovedu do gojenja. Možda ste navikli da hodate sat vremena posle posla i onda odjednom prestali, ili ste dizali tegove i onda odjednom stali sa treninzima. Sve to rezultira povećanjem kilograma.

Iznenada ste smršali

Zaista bi bilo sjajno kada se kilogrami ne bi vraćali. Ali je često suprotno. Zato, ako ste u skorije vreme smršali, nemojte da se izneandite ako se uskoro malo ugojite.

Imate problem sa endokrinim sistemom

Skoro jedna od 5 odraslih osoba ima problema sa tiroidnom žlezdom, poznatiji kao hipotiroidizam. Ovo stanje je učestalije kod žena, ali se može javiti i kod muškaraca i uzrokuje povećanje telesne težine. Umor, slabost, glavobolje, problemi sa razmišljanjem, depresijom ili iritiranost mogu da budu uzrok hormonskog disbalansa.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA