"Depresivna vagina" zaista postoji i mnoge žene pate od nje

Da li ste ikada čuli za ovo medicinsko stanje?

  • 3

"Depresivna vagina" kao fraza deluje smešno, ali se ne radi o zabavnom stanju. Naime, ovo je vrlo komplikovana medicinska pojava od koje pate mnoge žene.

"Depresivna vagina" je termin za neverovatno bolno medicinsko stanje poznato kao vulvodinija. Smatra se da to stanje pogađa oko 15 odsto žena u svetu, a glavni simptom je konstantan bol u vulvii oko nje.

Šta je vulvodinija?

Prema stručnjacima vulvodinija može da zadesi žene bilo kojih godina. Často se dešava i kod žena koje su inače zdrave.

Ovo stanje može biti dugoročan problem i može biti izazvano nečim tako jednostavnim kao što je ubacivanje tampona ili dodirivanje tokom seksa.

Za neke žene ovaj problem može da bude još teži, odnosno da se bol širi na butine i zadnjicu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Kako lečiti vulvodiniju?

Postoji niz tretmana koji se uključuju kada neka žena pati od "depresivne vagine", kao što su anestetski gel i lekovi protiv bolova, pa čak i antidepresivi.

Takođe, ima stvari koje možete i sami uraditi kod kuće da biste se osećali bolje, ukoliko patite od ove naporne bolesti. Bitno je da nosite 100 odsto pamučno rublje, da izbegavate mirisne higijenske proizvode i da redovno stavljate hladne obloge na bolno područje.

Međutim, nova istraživanja su možda pronašla alternativni način za poboljšanje života miliona žena koje pate od vulvodinije.

Istraživači sa Univerziteta za zdravlje i nauku u Oregonu u Portlandu tvrde da je to grupna terapija, koja može da pomogne ženama da ublaže svoje simptome.

Foto-ilustracija: Profimedia

Studija, koja je objavljena u časopisu "Journal of Lover Genital Tract Disease", pokazala je da većina žena sa takvim stanjem ima značajno poboljšanje u svojim simptomima posle šest meseci grupne kognitivne terapije.

Ova metoda se obično koristi za lečenje depresije i anksioznosti, odnosno kognitivno-bihevioralna terapija je vrsta terapije koja pomaže ljudima da upravljaju problemima tako što menjaju način na koji razmišljaju i deluju.

Prema istraživačima, u poređenju sa grupama za podršku obrazovanju, grupna kognitivno-bihevioralna terapija je pokazala veće poboljšanje i ukazala da bi mogla da ponudi prednosti u smanjenju distresa povezanog sa izazvanom lokalizovanom vulvodinijom.

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA