Postoji smrtonosna veza između raka dojke i alkohola, a većina žena je potpuno ignoriše

Malo žena zna koliko alkohol može da bude opasan po njihovo zdravlje

  • 1

Žene u srednjim godinama treba da znaju da postoji dokazana veza između alkohola i rizika od raka dojke.

Žene u 40-im, 50-im i 60-im godinama konzumiraju velike količine alkohola uprkos riziku od raka dojke. U istraživanju su učestvovale 35 žene starosti od 45 do 64 godina kojima nikada nije bio dijagnostikovan rak. Svaka od učesnica izjasnila se o konzumiranju alkohola, obrazovanju i njihovim mislima o riziku za rak dojke.

Redovan pregled i samopregled su nešto što može da vam spase život. Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Mnoge od ovih žena bile su spremne da se odreknu alkohola kada bi negativno uticao na njihom način života, veze ili težinu. Mnoge od njih nažalost nisu uopšte svesne koliko je alkohol rizičan po zdravlje na duge staze.

Rak dojke je jedan od onih koj se najčešće dijagnostikuju ženama, a Svetska zdravstvena organizacija ističe da se sa njim suočava najveći broj žena širom sveta. Neki od faktora koji izazivaju bolest mogu da se kontrolišu. Prema izveštaju SZO jedno piće dnevno može da poveća šanse da žena oboli od raka dojke i to za 7 odsto.

Alkohol povećava količinu estrogena u krvi, a više estrogena znači i veći rizik od raka dojke. To potvrđuje da trudnoća u ranijim godinama i dojenje dece smanjuje rizik od raka dojke jer je estrogen nizak u trudnoći i dok žena doji.

Trudnoća u ranijim godinama i dojenje mogu da pomognu u regulaciji nivoa estrogena koji je jedan od uzroka raka dojke. Foto: Profimedia

Još jedan od razloga je i taj što alkohol povećava nivo gena koji uzrokuje rak BRAF. On imitira efekte estrogena.

Ipak, čaša vina posle večere svakog dana neće da poveća toliko rizik koliko ispijanje sedmog šota žestien u klubu. Ako vam je teško da se odreknete alkohola u potpunosti bar se ograničite na neku određenu količinu.

Redovnim kontrolama kod ginekologa možete da otkrijete bolest dok je tek u razvoju, zato jednom godišnje uradite preventivni pregled i s vremena na vreme radite samopregled kod kuće. 

(Telegraf.rs/theepochtimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaista

    22. februar 2019 | 14:57

    A sta je sa zenama koje uopste ne konzumiraju alkohol, pa ipak obole?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA