Uz par trikova vežbajte napolju uprkos alergijama

Ništa vam ne pruža veće zadovoljstvo nego trčanje na otvorenom, bilo da je to kroz ulice predgrađa, šumu ili najbliži park

  • 0

Međutim, šta ako ta okruženja dovedu do pojave alergijskih reakcija i budu uzročnik curenja iz nosa, svraba očiju i suvog kašlja? Spoljni faktori kao što su polen i vetar zaista mogu da podstaknu ove simptome i dovedu do toga da se ne osećate dobro.

Donosimo vam deset saveta o tome kako da izvučete maksimum iz vašeg trčanja na otvorenom i kako da izbegnete alergijske reakcije na pravi način.

Pažljivo birajte rutu za trčanje

Trčite bez straha od alergija. Foto: pixabay.com

Možda ćete otkriti da ste na određenu vrstu biljaka u vašem lokalnom parku gde vežbate posebno osetljivi. Morate imati na umu da vaš imunološki sistem može biti narušen delovanjem različitih vrsta polena. Promenite rutu kako biste izbegli ove okidače alergijskih reakcija.

Zaštitite se od vetra

Iako ćete u većini tekstova pročitati da treba da izbegavate trčanje kada je izuzetno vetrovito, vetar je zapravo teško izbeći. Zaštitite se od vetra tako što ćete uložiti u preparate za svoju kožu i tako što ćete nositi komad tkanine oko vrata i usta kako biste ograničili udisanje polena.

Odmorite se

Kada vaš imunološki sistem oslabi ili kada se jednostavno osećate veoma umorno, vaše telo je tada podložno da reaguje na alergene. Slušajte svoje telo i budite spremni da preskočite vašu dnevnu rutinu trčanja.

Budite fleksibilni s treninzima

Ako su vaše alergije teške, a koncentracija polena u vazduhu visoka, budite spremni da promenite vreme trčanja ili da taj dan potpuno preskočite vežbanje.

Istuširajte se nakon vežbanja

Pixabay.com

Pokušajte da se istuširate odmah nakon trčanja, jer ćete time smanjiti rizik od unosa polena u organizam, koji ste uneli spolja na svojoj koži.

Pokrijte glavu

Nošenje kape ne štiti vas samo od prekomernog izlaganja suncu, već pomaže i da izbegnete da polen i prašina ostanu zarobljeni u vašoj kosi, tvrdi alergolog Maks Viseberg.

Poboljšajte imunološki sistem

Uključite dosta svežeg voća i povrća u svoju ishranu, ograničite unos alkohola i nezdrave hrane i pobrinite se da dovoljno spavate tokom noći. Ovo su sve načini na koje možete poboljšati svoj imuni sistem.

Uzimajte antihistaminik

Vašem antihistaminiku treba vremena da počne da deluje pa ga uzmite nekoliko sati pre trčanja.

Ponesite pumpicu

Ukoliko često osećate napade astme, ponesite inhalator na trčanje i držite ga sa sobom tokom trčanja, posebno ako trčite sami. Iako je vaša astma pod kontrolom, alergeni povećavaju rizik od napada.

Namažite vazelin

Foto: Profimedia/Alamy / 14 neverovatnih načina na koje može koristiti vazelin

Iako može zvučati smešno, nanesite tanak sloj vazelina oko nozdrva kako biste onemogućili udisanje polena. U ovom slučaju on će ostati na koži oko nosa.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA