Otkriven novi način proizvodnje glavnih sastojaka marihuane koji bi mogli da izleče mnoge bolesti

Naučnici su došli do genijalnog otkrića

  • 1
kanabis, konoplja, marihuana Foto: pixabay.com

Vekovima se oslanjamo na male gljivice kojima pravimo fantastične tri namirnice: hleb, pivo i vino, a sada su naučnici uspeli da proizvedu tetrahidrokanabinol (THC) i kanabidiol (CBD) koji su ključni sastojci marihuane.

Tim stručnjaka uspeo je da modifikuje gljivicu koja sadrži veliki broj gena koj ise nalaze umarihuani. Dve različite gljivice proizvode supstancu koja se zove THCA i drugu koja gradi CBDA, a kada se njih dve zagreju daju THC i CBD.

Marihuana je oslična u lečenju nekih bolesti. Foto: Pixabay.com

U proteklih par godina naučnici su otkrili da marihuana ima veliki potencijal u medicinske svrhe, od lečenja anksioznosti i post traumatskog sindroma sve do smanjenja epileptičnih napada. Iako ima još mnogo toga da se nauči o uticaju ovih sastojaka na telo, naučnici ističu da je bezbedniji za upotrebu od duvana i alkohola.

THC, psihoaktivna supstanca iz kanabisa, se trenutno koristi uz dozvolu Američke administracije za hranu i drogu za lečenje mučnine kod pacijenata koji se podvrgavaju hemoterapiji, ali i za povećanje apetita kod osoba obolelih od AIDS-a.

Poteškoća kod istraživanja vezanih za marihuanu jeste u tome što se hemikalije nalaze u malim količinama u biljkama pa ih je teško estrahovati. U tome mogu da pomognu gljivice.

Za uzgoj marihuane treba dosta energije. Foto: Tanjug/MUP Srbije

- Za korisnika benefiti su veliki jer dobijete jeftiniji CBD i THC i dobijete bas ono što ste želeli od gljivice. Bezbednije je, bolje je za okolinu i efektivnije za proizvodnju kanabinoida, rekao je profesor Džej Kisling sa Univerziteta u Kaliforniji.

Uzgajanje marihuane nije prijateljsko prema okruženju jer farme zagađuju vodu pesticidima i đubrivom, dok gajenje unutra zahteva veliku količinu energije za svetlo i ventilaciju. Upotreba ovih gljivica može da smanji negativan uticaj koji uzgoj marihuane ima.

Ovo otkriće otvara mogućnost za primenu i u lečenju drugih bolesti, z akoje biljka sama nij ebila efikasna.

(Telegraf.rs/iflscience.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm

    2. mart 2019 | 13:36

    "Uzgajanje marihuane nije prijateljsko prema okruženju jer farme zagađuju vodu pesticidima i đubrivom" Vecu gluposti nisam cuo par dana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA