• 30

Autizam ne izazivaju MMR vakcine već infekcije koje majka može dobiti u trudnoći!

U novom istraživanju praćeno je 1.8 miliona dece između 1973. i 2014. godine

  • 30

Antivakcinaši često povezuju autizam sa potencijalnom vakcinom koju žena primi u trudnoći ili sa vakcinom za decu poznatom kao MMR. Međutim, najnovije istraživanje je sve to opovrglo i dovelo u vezu autizam i druge probleme koji se dešavaju tokom trudnoće.

Mnoge studije pokazuju da kada je majka nevakcinisana, ona izlaže svoje dete velikim zdravstvenim opasnostima i to je opštepoznato.

U prilog tome, najnovija studije koja je rađena u Švedskoj je dokazala da ukoliko majka tokom trudnoće doživi bilo kakvu infekciju povećava se drastično rizik od oštećenja ploda, a to uključuje i nastanak autizma, kao i pojavu depresije.

Foto: Pixabay.com

Istraživanje je uključilo gotovo 1.8 miliona dece rođenih između 1973. i 2014. godine. Analiziralo se stanje majki tokom trudnoće, kao i zdravstvena stanja dece. Utvrđeno je da specifične infekcije koje žena zaradi u trudnoći mogu značajno da oštete mozak ploda izazivajući teška psihijatrijska oboljenja koja se razvijaju tokom kasnijeg perioda života, a u koja spadaju bipolarni poremećaj, šizofrenija, depresija i autizam.

Ispitivanje je imalo daleko veći opseg od konkretnog dokazivanja da autizam nije posledica vakcinisanja. Zbog toga je specijalno navedeno da upravo influenca, meningitis i pneumonija koje se zarade tokom trudnoće mogu da budu uzročnici navedenih poremećaja kod dece.

Foto: Pixabay.com

- Istraživanje je baš pokazalo da je bolje da se žena vakciniše u trudnoći, na primer protiv gripa, jer upravo tako štiti svoju bebu od oštećenja mozga - kaže Verena Sengpil, ginekolog i akušer sa univerziteta Gotenburg.

Na uzorku od 1.8 milion dece, od kojih je najstraije doživelo 41 godinu, ustanovljeno je da je majčin imuni sistem "odgovoran" za njihove probleme. Naime, za čak 79 odsto raste rizik od razvoja autizma kod dece čije majke su hospitalizovane tokom trudnoće, a za 24 odsto raste rizik od pojave depresije.

Foto-ilustracija: Profimedia

Koliko god da je ovo otkriće fascinantno, ova studija je samo opservacijska, jer daje statističke podatke o pojavi autizma i depresije, ali ne pokazuje na koji tačno način mora da dođe do infekcije u materici da bi došlo do nastajanja ovih opakih bolesti. Zbog toga se smatra da je ovo obimno istraživanje samo dobra odskočna daska za dalja ispitivanja na ovom području.

VIDEO: Tamara Vučić: Autizam nije bolest

(Telegraf.rs / sciencealert.com)

Komentari

  • cipi

    sve tačno ,vakcine nemaju nikakve veze sa ovim poremećajem , !

  • dejan

    Nije tacno! I kod nas na zapadu se deca vakcinisu.

  • Mimi

    Deca bolesna od autoimunih bolesti nesmeju da prime vakcine. Onda kada ta deca umru kazu,umrla deca jer nisu vakcinisana a ona umrla od svojih autoimunih bolesti...glupi narode Zapad svoju decu ne vakcinise samo istocna evropa ...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima