≫ 

Niste vakcinisali decu: Povećali ste šansu da vam pored dece i unuci dobiju autizam

Ukoliko ne vakcinišemo našu decu MMR vakcinom i ukoliko im ne obezbeđujemo imuni sistem na višem nivou po prirodi stvari će se povećati rizik od oboljevanja našeg potomstva

  • 17

Stvaranjem sopstvenog i imunog sistema vaše dece, između ostalih stvari i vakcinacijom, obezbeđujete veći procenat zdravog potomstva. To je dokazala i najnovija studija koja opovrgava da MMR vakcina stvara autizam i dokazuje da je su za njega odgovorne infekcije koje majka ima u trudnoći.

Švedska studija objavljena u časopisu "JAMA psychology" otkriva da infekcija majki u trudnoći oštećuje mozak ploda i da je rizik od rađanja dece kod kojih se razvija autizam zbog toga veći za 79 odsto, a rizik od oboljevanja dece od depresije veći za 24 odsto.

Naime, ukoliko majka oboli od influence, meningitisa, pneumonije i sličnih infekcija onda dolazi do oštećenja centralnog nervnog sistema deteta, a najčešće se to desi u toku organogeneze, odnosno prvog trimestra trudnoće.

Foto: Pixabay

Ovo nije jedina studija koja dokazuje da vakcinacija, pogotovo ona MMR-om, ne dovodi do autizma, već naprotiv.

- U Japanu, pa i Americi su sproveli eksperiment i na pet godina ukinuli vakcinaciju MMR-om i broj dece sa autizmom se nije smanjio. Čak se povećao - kaže naš poznati epidemiolog dr Branislav Tiodorović, ali naglašava da je sam nastanak autizma još uvek nedovoljno istražena oblast.

On se slaže da će se ukoliko ne vakcinišemo našu decu MMR vakcinom i drugim vakcinama i ukoliko im ne obezbeđujemo imuni sistem na višem nivou po prirodi stvari povećati rizik od oboljevanja našeg potomstva, pa i od bolesti koje nastaju oštećenjem centralnog nervnog sistema.

- Kada se zdravo hranite, vežbate, blagovremeno se vakcnišete i preduzmete sve korake kako bi vaš imuni sistem učinili što je moguće kvalitetnijim, onda će se to sigurno odraziti na zdravlje vaše dece, pa i na zdravlje vaših unučića. Ako radite suprotno, samo povećavate rizik od stvaranja teških oboljenja, pa i autizma - objašnjava dr Tiodorović i dodaje da je višestrukim studijama, pa i ovom samo dokazano da MMR vakcina nema nikakve veze sa autizmom.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Autizam zavisi od više faktora, ali nije do kraja razjašnjeno njegovo nastajanje, niti ima jedninstvenog medicinskog stava u odnosu na oboljevanje dece od ove teške bolesti.

- Znaju se neke činjenice, a to je da postoje brojni faktori koji utiču na nastanak autizma. Neki od njih su promene u okviru centralnog nervnog sistema, metaboličke promene, faktori spoljašnje sredine. Takođe dokazano je da i belančevine mogu da prave imunoološki problem. Ipak, sve je to nedovoljno da bi bili sigurni u pravi i jedinstven uzrok stvaranja ove bolesti - stručno razjašnjava dr Branislav Tiodorović i dodaje da vakcinacijom samo činimo siguran korak ka boljoj imunizaciji organizma koja može svakako da donese mnogo više koristi nego što ima rizika.

Ako znamo sve ovo onda možemo zaključiti da vakcinisanjem svog ženskog deteta omogućavamo da ono ne dobije, na primer, rubeolu u trudnoći koja može da zakomplikuje zdravstvenu situaciju i našeg deteta i našeg unučeta.

- Neophodno je vakcinisati i mušku decu ako već razmišljamo o potomstvu, jer svi moraju biti zaštićeni da ne bi došlo so širenja bolesti i epidemija - jasan je dr Tiodorović.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Sa njim se slaže i drugi naš poznati epidemiolog dr Zoran Radovanović, koji kaže da i majke i očevi treba da se vakcinišu čak i protiv gripa jer i on može da ugrozi imuni sistem trudnice.

- Koristi od vakcinacije, pogotovo MMR vakcinom, su vidljive, a rizici beznačajni. Zamislite samo šta bi se desilo da imamo epidemiju rubeolom. Sve nevakcinisane trudnice i nerođena deca bi bili životno ugroženi. Ovako smo je gotovo iskorenili i možemo da kažemo da smo značajno umanjili rizik od oboljevanja nastalih komplikacijama u trudnoći. I to kada je samo jedna bolest u pitanju. Podsećam da ovakvih bolesti ima mnoštvo - jasan je dr Radovanović.

- Treba naglasiti da je ova studija, kao i poznata danska studija, dokazala da se MMR vakcina nema veze sa autizmom. Međutim, prikazivanje rezultata rizika od oboljevanja od bolesti vezanih za oštećenja centralnog nervnog sistema je daleko od naučnog dokazivanja uzroka nastajanja tih boleti i što ne smemo da zaboravimo - naglašava dr Branislav Tiodorović.

Svakako, redovnom obaveznom vakcinacijom se obezbeđuje određen prosek imunog sistema koji se nadograđuje životnim navikama i na taj način se utiče na zdravlje potomstva.

VIDEO - Dok morbile haraju, važno je znati: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Jelena Bojić Obradović / j.bojic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ahaha

    12. mart 2019 | 22:23

    Zivim u austriji i ne radim na mesalici,zena mi je austrijanka i uciteljica.Nakon vise od 100sati pregledanog materijala na nemackom i engleskom jeziku za i protiv vakcine i nakon procitanjih desetina knjiga zajedno i bez bilo kakvih nedoumica smo odlucila da NE VAKCINISEMO naseg sina.Ova odluka bi trebala da se donese na osnovu temeljnog istrazivanja obe opcije na sta ja pozivam svakog savesnog roditelja.

  • Mili

    12. mart 2019 | 20:04

    Kako vas nije sramota? Zivim u nemackoj i na meni je da li cu da vakcinisem dete zivom vakcinom ili ne...naravno da smo odbili...a mogu da zamislim kakve vakcine se daju u Srbiji koju unistavaju sistematski vec ceo vek.

  • Irena

    13. mart 2019 | 14:26

    Moja najbolja drugarica sada 30, dobila epilepticne napade nakon sto je primila vakcinu sa 2 god. Jedan drug sada 28, dobio autizam kada dobio vakcinu sa 2god, dete jedne drugarice dobilo dijatetes tipa 1 kada dobilo vakcinu sa 4god. Ima tolikoooo dokaza, ali se oni ne objavljuju. Moji sestrici su stalno bolesljivi, ja sam takodje imala jako oslabljen imunski sisitem i jos se borim s tim zdravom ishranom i nekim terapijama. Dete koje znam da nije dobilo vakcinu puca od energije i u odnosu na drugu malu decu deluje zivahnije, rumenije, zdravije. Recite NE vakcimama za masovno unistenja imunoloskog sistema!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA