≫ 

Mirna beba nije uvek i zdrava beba: Zašto su deca koja manje plaču kasnije gojazna i oboljevaju od dijabetesa?

Srećne bebe su vrlo napredne bebe

  • 0

Bebe koje roditelji mogu veoma lako da smire kada plaču imaju velike predispozicije da kada porastu budu gojazne.

Uzroci gojaznosti su veoma kompleksni i uključuju kako genetiku tako i uticaj iz okoline, a jedan od najvećih je taj što roditelji često nagrađuju decu kada su dobra i tako ih dovode do granica gojaznosti do uzrasta od 5 godina.

Foto: Profimedia

Dobar temperament ne može da se poveže u potpunosti sa gojaznošću, ali razvijanje ljubavi prema slatkišima može. Njihovo rano susretanje sa slatkim sokovima i kolačima dovodi ih u rizik od prekomerne težine. Može se reći da deca razvijaju dobar temperament tako što ih veoma rano roditelji upoznaju sa slatkišima.

Bilo da roditelji samo žele da smire dete koje plače ili da samo ono bude generalno mirno i srećno oni su skloni tome da mu daju poslastice.

Roditelji čija deca imaju velike šanse da budu gojazna rekli su da su oni imali bebe koje su malo ili skoro nikada nisu plakala, a i onda bi ih veoma brzo smirili jer bi im dali voćni sok.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Američka akademija pedijatara savetuje da sačekaju sa tim dok deca ne napune godinu dana. Dok sok od pomorandže i neki drugi voćni sok sadrže vitamine i minerale koj isu korisni za stariju decu, istraživanja su pokazala da deca mlađa od godinu dana nemaju nikakve koristi od takvih sokova.

Iako imaju vitamine i minerale imaju veoma malo ili nimalo vlakana što onemogućava absorpciju šećera. Žene koje duže doje imale su manje šanse da imaju gojaznu decu ili onu koja kasnije oboljevaju od dijabetesa što je još jedan dokaz da majčino mleko ima velikih benefita po zdravlje bebe. Stručnjaci savetuju da doktori treba da upoznaju mlade majke sa opasnostima koje po dete može da ima loša ishrana i da im kažu koju hranu beba sme da jede ukom uzrastu.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA