≫ 

Ako koristite dečje auto sedište kao nosiljku rizikujete da obolite od teške bolesti, pogotovo žene

Auto sedište ostavite u kolima, a dete nosite u rukama ili običnoj nosiljci, ako mislite da sačuvate vaše zdravlje

  • 2

Sve češće roditelji koriste auto sedište kao nosiljku za dete. Međutim, sada je dokazano koliko to može biti opasno po zdravlje novopečene majke. Evo zašto je to tako.

Postporođajni oporavak je za svaku majku još jedno teško iskustvo kroz koje mora da prođe, a mnoge žene nemaju čak ni obezbeđenu "pomoć" bar za prvi period.

Naime, velika većina žena kada se porodi ima bar nekoliko šavova koji bole i zatežu, pa u prvom periodu ne bi trebalo da nose dete uopšte. Ipak, one nemaju izbora i tako rizikuju da ugroze svoje zdravlje.

Tokom poslednje decenije je sve popularnije da se auto sedište za dete koristi i kao nosiljka. Međutim, to je dodatno opterećenje za rovit organizam novopečene majke i može da dovede do stavaranja ozbiljnih zdravstvenih problema.

Pre svega to je opterećenje za kičmu, što nije nimalo bezazleno. Ovo je problem koji imaju i očevi.

Ako tek porođene žene nose svoje dete u auto sedištu umesto u nosiljci onda je verovatno da mogu da obole od prolapsa bešike.

Foto: Shutterstock

Šta je prolaps bešike?

Prolaps ili spadanje (spuštanje) bešike je bolest koja se javlja opuštanjem tkiva ovog organa, ali i tkiva materica i vaginalnog prostora kod žena. Na taj način bešika se spušta dosta niže, gotovo u karlični pojas.

Ovo nije ni malo naivno oboljenje, jer ugrožava funkcionisanje celog urinarnog trakta, od bubrega, do mokraćovoda.

Najčešći simptom ovog oboljenja je bol u donjem delu stomaka, a kada je prolaps ozbiljnih razmera dolazi i do vraćanja mokraće u urinarne kanale, a kod žena i do prelivanja urina u vaginalni prostor i matericu. Sve ovo kulminira u teške bakterijske infekcije, pa može doći do sepse.

Koliko je puta normalno da se budite noću? Foto-ilustracija: Profimedia

Kako se leči prolaps bešike?

Ukoliko se bolest ustanovi baš u ranoj fazi, što na žalost nije čest slučaj, onda se rade posebne vežbe za ponovno ojačavanje mišića.

Međutim, u većini slučajeva je potrebno izvršiti operaciju prilikom koje se zateže tkivo i bešika vraća u prvobitni položaj.

Kada je žena tek porođena, važno je da zna da je mnogo bolje ukoliko za prvo vreme (bar negde oko 40 dana) dete iz kola iznese u rukama ili da ga nosi u regularnoj nosiljci. Na taj način će se izbeći svi rizici oboljevanja od ove teške bolesti, ali i drugih propratnih komplikacija.

Dečje auto sedište koristite samo u kolima.

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemaju sve majke

    13. mart 2019 | 11:34

    Privilegiju da imaju bebisiterku... eto načina da država zaposli i plati partijsku drugaricu, čim izadjete iz porodilišta na vratima Vas sačeka osoba koja će o Vašoj bebi voditi računa dok ne ojačate, a čim ojačate na posao, bebisiterka je tu...

  • Maja

    14. mart 2019 | 16:38

    Prirodni porodjaj dva puta, oba puta sam babinje provela kod kuce .Osim na kontrolu bebe.Kakvi izlasci, kakvi bakraci, i majci i bebi je potreban mir odmor, dom. Ovo sad landaraju sa tim bebicama od prvog dana, sede po kaficima,ona nejac place u kolicima...strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA