≫ 

Biće vam žao ako ovo niste znali ranije: Ove četiri namirnice treba obavezno da jedete!

Svetski poznata nutricionistkinja često daje savete o zdravoj ishrani, a ovog puta razbija i mitove o hrani

  • 0

Svetski poznata nutricionistkinja, Monika Rendžel otkriva koje četiri namirnice treba svakodnevno da jedete bez obzira na njihovu lošu reputaciju, a ove namirnice možemo da koristimo češće u svakodnevnoj ishrani.

Kafa

Foto: Telegraf

Konzumacija "obične" crne kafe pokazala se dobrom kada je reč o povećanju dobrog holesterola u telu i o smanjenju upala. Kafa je bogata antioksidansima koji štite srce i ćelije i nema potrebe da je izbacite iz dnevnog plana ishrane.

Odrezak

Foto: blog Vitki Gurman

Crveno meso ima lošu reputaciju iz pogrešnih razloga biftek i slanina su komadi mesa koji su nutritivno "jaki" i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno meso je dobar izvor proteina, gvožđa, vitamina B, cinka i ostalih nutrijenata i sadrže mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova upotreba.

Krompir

Foto: Pixabay.com

Ako smanjujete količinu soli koju unosite u danu, trebalo bi da povećate unos kalijuma, savetuju nutricionisti. Jedite sveže voće, povrće i žitarice, a jedan od najboljih izvora kalijuma je krompir.

Svinjska mast

Foto: Wikipedia/Rainer Zenz

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33%  manje zasićenih (loših) masti od maslaca, dva puta više onih "dobrih" mononezasićenih i tri puta veći udeo omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje i ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi.

(Telegraf.rs/vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA