≫ 

Može li med da nam ublaži simptome prolećne alergije?

Na pragu smo proleća što nas raduje, ali alergije nam kvare ugođaj

  • 3

Proleće nam je iza ćoška, a sa njim dolazi i sezona nesnosnih alergija, sunca i trave, ali i noseva koji bukvalno ne prestaju da cure.

Kada se dani produže i vreme prolepša, užasni simptomi prolećnih alergija su nemilosrdni prema nama. Ukoliko patite od prolećnih alergija verovatno ste probali sve do sada ne biste li ih suzbili. Sigurni smo da ste probali dosta lekova protiv alergija, ali da nijedan nije bio učinkovit na duže staze.

Foto: Shutterstock

Šta je sa nešto prirodnijim lekovima? Medom, na primer. Iako mnogi ukazuju na to da može da pomogne kod alergija, stručnjaci se ne mogu složiti sa time.

- Uprkos tome što ima sjajan ukus, urbana je legenda da med može da ublaži simptome sezonske alergije jer sadrži polen iz područja u kome živimo, rekao je alergolog i imunolog doktor Dejvid Ernstejn.

Iako on zaista sadrži polen ne sadrži određene polene iz vazduha koji uzrokuju sezonske alergije, a koji se šire vazduhom.

Foto: Pixabay.com

Kako biste se najadekvatnije lečili, javite se lekaru i recite mu za svoje simptome, a on će vam predložiti terapiju u skladu sa vašom anamnezom. Pored lekova, postoji i imunoterapija koja je kod nekih pacijenata dala odlične rezultate.

- Alergijska imunoterapija je najbolji način da se vaše telo prilagodi i reaguje drugačije na alergene iz okoline. Pomogla je kod 80 odsto pacijenata koji su joj bili podvrgnuti. Nažalost, ono što je mana jeste što treba dosta vremena da ona zaista proradi. Obično podrazumeva injekcije koje se primaju svake nedelje u prvih par meseci, a kasnije se primaju mesečno 3 do 5 godina, objasnio je doktor Ernsttajn.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Medena

    18. mart 2019 | 10:23

    Za mene je med sve.Koristim ga za obloge ,uzimam ga svako jutro.Bila sam aergicna na polen i zivotinjsku dlako ali sad je sve manje zastupljena alergija.Propolis takodje pomaze.Ja cak koristim i prirodnu kremu protiv bora sa pcelinjim otrovom i medom.Ziveo med!

  • Dejan1389

    19. mart 2019 | 16:14

    Gde se moze kupiti krema sa pcelinjim otrovom? Hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA