≫ 

Dečije nozdrve kriju tajnu o zdravlju: Pneumoniju i bronhitis moguće je otkriti uz pomoć jednostavnog brisa

Infekcije disajnih puteva odnesu mnogo života mališana širom sveta

  • 0

Ispitivanjem bakterija i virusa iz nozdrva dece lekari mogu da otkriju sa kojom se bakterijom dečiji organizam bori i tako daju dijagnozu i terapiju koja će da spreči opasnu infekciju pluća.

Bakterije koje se nalaze u nozdrvama tu dospevaju kada dete udahne. Istraživači su objasnili da je ovo istraživanje ukazalo na razlog zašto su neka deca sklona razboljevanju i razvoju infekcija.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

U nekim slučajevima koji nisu toliko opasni, može da se smanji potreba za antibioticima i da se dete potpuno prirodno oporavi.

- Plućne infekcije mogu da budu izuzetno opasne kod male dece i beba i veoma su uznemirujuće za roditelje. Ovo otkriće može da pomogne doktorima da dijagnostikuju infekciju donjeg respiratornog trakta i da uključe antibiotike koji će se boriti protiv njih, rekla je profesorka Debi Bogart sa Univerziteta Edinburg.

U ove infekcije spadaju pneumonija i bronhitis. U istraživanju su naučnici uzimali briseve 150 dece mlađe od 6 godina i upoređivali dobijene rezultate sa rezultatima 300 zdrave dece.

Rezultati su pokazali da su bakterije koje su pronašli u nozdrvama dece ukazale na infekciju pluća što je učinilo i postavljanje dijagnoze i lečenje mnogo lakšim.

(Telegraf.rs/bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA