≫ 

Da li je moguće tokom vikenda nadoknaditi manjak sna, ili ćemo zauvek ostati nenaspavani?

Tokom radne nedelje, kada ne spavamo dovoljno, obično računamo na vikend da bismo nadoknadili nedostatak sna

  • 6

Tokom radne nedelje zbog posla i mnogobrojnih obaveza ne stižemo da spavamo dovoljno i računamo na vikend kako bismo nadoknadili manjak sna. Međutim, prema nedavnom istraživanju, više sna vikendom može biti kontraproduktivno.

Prema opštim preporukama, noću bi trebalo da spavamo najmanje sedam sati. Ipak, usled previše obaveza, stresa, neurednog načina života, kao i različitih poremećaja sna, ovaj minimum često ne uspevamo da ispoštujemo. Hroničan nedostatak sna, s druge strane, povećava rizik od kardiovaskularnih problema, dijabetesa i gojaznosti.

Da bi utvrdili da li negativne efekte manjka sna možemo da predupredimo, istraživači su okupili 36 mladih, zdravih ispitanika i podelili ih u tri grupe.

Foto: Pixabay.com

U prvoj grupi bili su oni koji su i radnim danima i vikendom noću spavali pet sati, u drugoj grupi su bili oni koji su radnim danima spavali po pet sati a vikendom su mogli da spavaju koliko žele, a u trećoj, kontrolnoj grupi bili su oni koji su spavali i do devet sati, kako radnim danima, tako i vikendom.

Ispitanici koji su noću spavali samo pet sati, imali su običaj da posle večere jedu grickalice što je za posledicu imalo povećanje telesne težine. Kod ovih ispitanika je utvrđena i smanjena insulinska osetljivost, za 13 odsto u proseku. Visoka insulinska osetljivost je indikator dobrog zdravlja, dok smanjena osetljivost na insulin (insulinska rezistencija) može da pređe u dijabetes.

Foto: Pixabay.com

S druge strane, ispitanici koji su vikendom više spavali, unosili su manje kalorija posle večere. Ipak, pošto bi se radnim danima vraćali redukovanom trajanju sna (pet sati), ova promena je remetila njihov unutrašnji sat i tim danima bi i oni imali običaj da dodatno jedu posle večere. Ono što je za autore studije bilo iznenađujuće jeste da je kod ovih ispitanika, i pored nadoknađivanja sna, insulinska osetljivost bila smanjena za 9 do 27 odsto, što su čak lošiji rezultati nego kod ispitanika iz prve grupe.

(Telegraf.rs / doktor.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smenski radnik

    17. mart 2019 | 21:39

    Ko radi po smenama, zna šta znači neispavanost, ali čudna stvar, jutru iz treće, kada ne možeš oči da otvoriš bukvalno žmiriš, retko se desi da grešimo u saobraćaju, i više smo tolerantni uopšte u ponašanju nego oni naspavani i koji obroke uzimaju na vreme, ali da ostavlja posledice, ostavlja, ko ima beneficiju on se malo i spasi, ali ima nas smenskih radnika bez beneficije, pa će biti teško stići u penziju po novom zakonu, imam 35 god staža, i 54 života, dakle još 10 god nespavanja, i šta reći za moj organizam, ko doživi neka piše

  • Boki

    17. mart 2019 | 20:46

    Pitanje je da li je njihova insulinska rezistencija prisutna zbog nedostatka sna ili zbog gojaznosti i loše ishrane. Nikola Tesla je spavao samo po 2 sata dnevno pa nije bio gojazan ni bolestan.

  • Ss

    17. mart 2019 | 20:33

    Ja ako vikendom odspavam dva-tri sata duze zagarantovana mi je glavobolja cijeli dan, tako da se puno bolje osjecam ako ustanem u uobicajeno vrijeme. Posto, to je visak sna koji mi smeta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA