≫ 

Veganstvo ju je skoro ubilo, danas jede 2kg mesa dnevno, oseća se odlično i tvrdi da joj je to spasilo život

Odustala je od sirovog voća i povrća zarad mesa, i tvrdi da joj je to bukvalno spasilo život

  • 2

Alma Čenter (25) je od svoje 13. godine života veganka, od kad je pogledala šokantne video snimke koji prikazuju mučenje životinja. Inače studentkinja iz Bristola koja živi u Holandiji je u svojoj veganskoj ishrani otišla i korak dalje, pa je dugo vremena jela isključivo sirovo voće i povrće.

A kako iz toga nije dobijala dovoljno vitamina i minerala, zdravlje je počelo da trpi; počela je da joj otpada kosa i izgubila je ukupno deset kilograma.

Kad je izgubila i menstruaciju i kad joj je dijagnostifikovana retka autoimuna Grejvsova bolest, lekar je insistirao da promeni prehranu. U kakvom je stanju Alma bila odlično dočarava i jedan njen odlazak zubaru, koji je nakon pregleda bio uveren da devojka pije samo gazirana pića, jer su zubi počeli da joj pucaju po sredini zbog nedostatka gleđi ili emajla (najčvršći sloj zuba).

Zbog brojnih zdravstvenih problema je u 19. godini odlučila da vrati meso u redovnu ishranu, a prošle godine otišla je i korak dalje, pa sada jede samo meso - i to do dva kilograma dnevno.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Holy yikes... thanks iPhotos for taking me back a year later, April 2016 to May 2017. For me, this is nothing about a physique transformation. This isn’t my worst and best (I’ve been in much worse shape and much better condition than both). But I do remember exactly how I was feeling on the left on the last day of an internship in Spain at a wellness retreat & I can almost cry with gratitude at the degree to which the body & mind can heal. As much as I was genuinely happy in the moment (and loved the people I worked with), I felt so uncomfortable in my skin to the point of feeling crazy, it was far from smiles on the inside. The photo is so representative of my personality - always trying to shine through any rain, but I was just on the edge of complete physical, physiological and psychological breakdown, and had pushed through 3 months of ignoring all of my body’s signals, pretending nothing was wrong when I was getting very red flags, biking through the Andalusian mountains to work each day and so longing to feel good doing what I love - inspiring health and happiness. The paradox being I was dysfunctional inside on so many levels, soon to discover upon lab tests getting back home that I had relapsed into autoimmune Grave’s disease all over again. I feel like I’ve learned many lessons the hard way when it comes to health, fitness and mindset - and sometimes the same lesson more than once ;) This point wasn’t even the worse I’ve been health-wise, and it’s been a long road to recovery and still goes on, but if anything this is to uplift anyone in anyway on their path to keep believing in possibility and taking small actions each day for a better future. This too shall pass, accept reality as it is without judgement or fighting it, let go of resistance and let life unfold, and healing take place. Obviously easier said than done, but I truly believe life happens for us not to us and if there’s anything every single person I would want to experience is health freedom (health in all of its holistic, multi-dimensional layers, not merely the absence of disease). I’ve already felt like I was 80 when I was 20, so it’s only reverse ageing from here! 💃😜#transformationОбјава коју дели Alma-Jade (@ajchanter) дана

Objasnila je kako veruje da je "pristojno pojesti celu životinju", pa se najviše hrani onim delovima životinje koje većina baš ne konzumira; mozgom, srcima, jetricama i životinjskim kostima, odnosno koštanom srži iz njih.

Alma kaže da ju je "cela priča o dobrobiti veganske ishrane potpuno zaludela", a zbog takve je ishrane postajala sve bolesnija dok nije shvatila da će je na kraju ubiti.

Zato je odlučila da mesu da priliku.

- Trebalo je svega par nedelja od kad sam postala mesožder da počnem da se osećam fantastično; a po prvi put nakon dugo vremena nisam više osećala bol u celom telu - kaže.

Njena ishrana se danas tako najviše sastoji od jela poput poširanog jagnjećeg mozga i pilećih srca s jajima, a priznaje i da je svesna da je otišla u drugu krajnost od vremena kad je bila zakleti vegan. Ipak, tvrdi i da se po prvi put u životu oseća dobro u svom telu.

Kad je veganskom ishranom izgubila deset kilograma, roditelji su je na silu "odvukli" kod lekara koji joj je rekao da njenoj ishrani hronično nedostaje vitamina i minerala, i da će sebi izazvati dugoročne zdravstvene posledice ako tako nastavi.

Međutim,, umesto da posluša medicinski savet, počela je da posti i živi na sokovima od pomorandže, misleći da će se tako izlečiti i vratiti na veganstvo.

- Bila sam tvrdoglava i slepo pratila dogmu veganstva u čije sam dobrobiti verovala u potpunosti - kaže Alma, koja je godinu dana kasnije izgubila imenstruaciju, a na noktima su joj se urezivale bele crte koje su ukazivale na hronični nedostatak kalcijuma.

Osim toga, svi zubi su joj skoro poispadali, od velikih količina šećera iz voća, i manjka kalcijuma.

A kao da to sve nije dovoljno, otkrivena joj je i autoimuna bolest koja pogađa štitnu žlezdu, Grejvsova bolest.

U tom je periodu Alma fizički već bila na izmaku snage, ali nije joj bilo lako da počne da jede meso nakon što se želudac u šest godina navikao samo na sirove plodove.

Kad je polako počela da uvodi ribu, meso i kuvano povrće, trebalo je nekoliko meseci da prestane da povraća i imai proliv, dok se telo ponovo navikavalo na varenje životinjskog mesa.

A polako je počelo i da joj se popravlja opšte stanje tela i organizma, metabolizam se ubrzao, a štitna žlezda je počela da funkcioniše normalnije.

Međutim, još je osećala bol u zglobovima i kosa joj je otpadala.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Monthly order of pasture-raised chicken we get directly from a women in Fribourg that has the best quality around 🙌Small production and happy chickens and local = win win win 💚 My order = whole chicken + thighs + wings + breast + 12 eggs + chicken liver for 82chf. Not the cheapest (but honestly very reasonable too), but so worth it 👌She comes monthly to GVA, so anyone in GVA interested & I can happily pass the contact ☺️ you can also find her stuff in @ferme_de_bude (at a slightly higher price I believe)✨Chicken bone broth on the menu this week! #deepnutrition #supportlocalfarmers #pasturedpoultry #eggs #liver #bonebroth #realfooddaily #geneva #food #genevawellnesscommunity #farmtoforkОбјава коју дели Alma-Jade (@ajchanter) дана

- Životinjsko meso ima sve potrebne minerale i vitamine, čak i C vitamin, a kalcijum dobijam iz koštane srži - kaže Alma. A najdraži joj je, priznaje, pohovani mozak.

- Mozak ima blag i paperjast ukus i obožavam ga! Nekima je moja prehrana gadna, ali mislim da moramo iskazati poštovanje životinji tako da ćemo je jesti celu - objasnila je za Daily Mail Alma, koja je iz temelja "preokrenula" i svoja moralna uverenja.

Sada je, kaže, svesna da nam je meso potrebno, ali se ne slaže s načinom na koji se stoka uzgaja pa svoje meso kupuje isključivo od lokalnih farmera koji nisu okrutni prema životinjama.

- Kad se godinama budite s bolovima u celom telu počnete da gubite veru da je život lep, a moj je život promenila "'mesožderska ishrana", a verovatno ga je i spasila, zaključuje ona.

VIDEO: Ona će vam pomoći da se razmrdate

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA