≫ 

Sve što trebate da znate o raku dojke koji svakoga dana ubije 4 žene u Srbiji: Evo kako da ga otkrijete na vreme i koje žene su u većoj opasnosti

Zdravlje žena je prioritet svakog društva, a danas kada je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Srbiji podsećamo sve koliko je samopregled i preventivni pregled važan

  • 0

Rak dojke je bolest koja najčešće pogađa žene i jedna je od najopasnijih bolesti, a odmah posle raka pluća je druga bolest koja ubije najviše žena širom sveta.

Zabeležen je veliki napredak u skriningu i tretmanu raka od 1989. godine, ali svakodnevno 10 žena u Srbiji čuje strašnu dijagnozu da ima ovu bolest dok njih 4 izgube bitku za život. Informisanost o simptomima i obavezni preventivni pregledi su veoma važni za smanjenje rizika od ove bolesti. Rad dojke mogu da dobiju i muškarci.

Foto: Pixabay

Bolest je najčešća među ženama. Simptomi uključuju kvržicu ili izrasline u grudima, promenu boje kože na dojkama i bradavicama. Rizik može da bude loša genetika, ali i neke životne navike kao što je konzumiranje alkohola i pušenje.

Danas su nam dostupni brojni tretmani od operacija, radijacije i hemoterapije. Mnoge kvržice u grudima nisu kancerogene, ali svaka žena koja je zabrinuta za svoje zdravlje mora da ode na pregled.

Prepoznajte simptome na vreme!

Prvi simptomi raka dojke obično su tkivo koje se nakupilo na dojci, a koje možete osetiti pod prstima. To može da bude i kvržica ispod pazuha u blizini limfnih čvorova. Bol u grudima ili ispod pazuha koji nije povezan sa ciklusom, ali i crvenilo kože dojki ili neka slična promena mogu da budu alarm za uzbunu. Osip oko jedne od bradavica, ili iscedak koji sadrži krv ne smeju da prođu bez lekarske provere.

Uvučena ili uvrnuta bradavica, promena u veličini grudi i otpadanje kože sa grudi su i te kako dobar razlog da se obratite lekaru.

Nisu svi tumori isti i nisu sve faze tumora identične

Promene na dojkama nisu uvek simptom raka, mogu da znače i druge bolesti Foto-ilustracija: Profimedia

Faze raka zavise od veličine tumora i toga da li se on proširio na limfne čvorove ili neki drugi deo tela. Obično se razlikuju faza 0 do 4, ali svaka od njih može da bude podeljena na još manjih.

Faza 0 je poznata kao karcinom in situ, kada su ćelije ograničene na jedno mesto i nisu se proširile na okolno tkivo.

Faza 1 je početna faza razvoja tumora kada j eon veličine do 2cm i nije zahvatio limfne čvorove.

Faza 2 je kada je tumor veličine 2cm i počinje da se širi na okolno tkivo i čvorove.

Faza 3 nastupa kada je tumor veličine 5cm i zahvata okolne limfne čvorove.

Faza 4 je poslednja i ona ukazuje na to da se rak proširio i na udaljene organe, posebno na kosti jetru, mozak i pluća.

Uzrok i faktori rizika bolesti su različiti

Nakon ulaska u pubertet, grudi žena počinju da gomilaju masti, vezivno tkivo i na hiljade kapilara, malih žlezdi koje proizvode mleko kada žena doji gde male tubice sprovode mleko do bradavice. Kod raka, ćelije se umnožavaju neverovatnom brzinom i bez kontrole, a taj nekontrolisani rast izaziva povećanje kancerogenog tkiva. Rak dojke najčešće nastaje u tim malim tubicama za mleko i kasnije se seli u druge delove tela.

Foto: Profimedia

Rizik od bolesti se povećava s godinama. Sa dvadeset godina šansa da dobijete rak dojke u narednih 10 godina je 0,6 odsto, a sa 70 imate 3,84 odsto šansi. Ukoliko su vaše bliske rođake imale rak dojke onda vam genetika i nije naklonjena. Žene koje imaju BRCA1 i BRCA2 gene imaju velike šanse da razviju rak dojke. TP53 je još jedan gen koji izaziva rak dojke.

Žene koje su već imale rak dojke mogu da ga dobiju odmah za razliku od onih koje ga nisu imale. To što imate neke beningne izrasline u grudima može da bude opasno jer mogu da se transformišu u rak s godinama. Rak se češće javlja kod žena koje imaju veću gustinu tkiva u dojkama. Velika količina estrogena prisutna duže vreme povećava rizik od bolesti.

Gojazne dame ili one koje se naglo ugoje posle menopauze imaju veći rizik od raka dojke usled povećane količine estrogena. Istraživanja su pokazala da žene koje piju 3 pića dnevno imaju 1,5 puta veći rizik od raka.

Radijacija zbog neke druge vrste raka može da dovede do pojave raka dojke, ali i upotreba terapije za hormone ili oralna kontracepcija povezuju se sa rakom dojke usled povećanog nivoa estrogena.

Dame koje imaju implante u grudima moraju da budu opreznije

Foto: Milena Đorđević

Žene koje su imale estetsku operaciju grudi ili ugradnju implanta, a kojima je dijagnostikovan rak dojke, imaju veće šanse da umru od ove bolesti i 25 odsto više šansi da im se on dijagnostikuje u odmakloj fazi, u poređenju sa ženama koje nemaju implante. To se dešava zato što implanti mogu da sakriju rak tokom pregleda.

Rana dijagnoza može da vam spasi život

Bolest se dijagnostikuje nakon preventivnog pregleda ili nakon što se zabrinuta pacijentkinja javi lekaru zbog neke promene na dojkama.

Fizički pregled pacijentkinje može da ukaže na to da li ima nekih promena na dojkama. Mamogram je najsigurniji način da se otkrije rak dojke. Ultrazvučni pregled može da ukaže da li postoje neke promene i kakve su ciste koje se nalaze u grudimakao ih ima. MRI skener podrazumeva ubrizgavanje boje u pacijentkinju i praćenje koliko se rak proširio.

Biopsijom se utvrđuje o kakvom je tumoru reč

Šta se tačno dešava u svakoj fazi raka dojke? Foto: Profimedia/Wavebreak

Uzimanje tkiva koje se proverava u laboratoriji i njegovom analizom utvrđuje se o kakvom je raku reč i da li je on osetljiv na hormone.

Terapija zavisi od tipa tumora

Koja će se terapija primenjivati zavisi od tipa tumora, faze u kojoj se nalazi, osetljivosti na hormone, ali i godine pacijenta, sveukupnog zdravlja i preferencija. U tom slučaju, odlučuje se za radijaciju, operaciju, bološku terapiju, hormonsku terapiju ili hemoterapiju.

Izlečivost je velika ukoliko se bolest rano otkrije

Kod žena kod kojih se tumor otkrije u fazi 0 i 1, šanse da će preživeti 5 godina je 100 odsto. Kod faze 4 šanse su samo 22 odsto. Redovni pregledi mogu da pomognu u ranom otkrivanju simptoma, ali je važna i prevencija. Izbegavajte prekomernu u potrebu alkohola, hranite se zdravo sa dosta svežeg voće i povrća i bavite se nekom fizičkom aktivnosti. Pored toga, pratite vaš Indeks telesne mase. Mlade žene crne boje kože imaju veće šanse da obole od raka dojke od belkinja jer imaju tri puta veće šanse da razviju trostruki negativni tumor.

(Telegraf.rs/medicalnewstoday.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA