≫ 

Malena modrica na njenom telu zapravo je bila redak oblik raka kože - a ovo su jasni signali koji su joj promakli

Modrica na koži koja se ne povlači je alarm za odlazak kod lekara

  • 2

Svaka promena na koži koja je neobjašnjiva i ne prolazi je razlog da se javite vašem lekaru, jer odlaganje može da rezultira nekim ozbiljnijim zdravstvenim problemom pa i smrću.

Jedna žena čekala je čitavih 6 godina kako bi se obratila lekaru zbog fleke na ramenu koja nikako nije htela da se povuče. Kada je konačno otišla na pregled, dočekala ju je strašna vest - fleka je zapravo bila redak oblik raka kože.

Foto: Pixabay.com

Ovakav tip raka kože može da bude smatran i nekim drugim oblikom kožnog oboljenja, pa je važno uvek obaviti detaljniji pregled i analize kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

Ova 31-godišnja žena mislila je da je samo reč o običnoj hiperpigmentaciji kože, a kada se javila dermatologu on ju je poslao na odeljenje za polno prenosive bolesti. Tačkica je bila mala, oko jedan centimetar u prečniku, ali je značajno porasla tokom tih 6 godina. Nije se sećala nikakve povrede koja bi rezultirala ovakvom masnicom.

Kada su uradili dodatne analize pod mikroskopom uočene su plave lezije kao indikator raka koji raste. Biopsija je potvrdila njihove loše prognoze jer je bilo zapravo reči o dermatofibrosarcoma protuberans, retkom i sporastućem obliku raka kože koji nastaje u dermisu.

Poznat je i kao Bednar tumor i jako se retko javlja. Na svu sreću u ovom slučaju CT skener je pokazao da raka nema nigde drugo u telu. Tumor joj je uklonjen operacijom koja je bila potpuno uspešna i dve godine kasnije od bolesti nema ni traga.

Stručnjaci apeluju na sve lekare da obrate pažnju na ovakve tumore koji se javljaju na leđima i ramenima i to najčešće kod muškaraca u 40-im i 50-im godinama. Bilo kakva promena na koži koja je neobjašnjiva i ne povlači se nakon nekog vremena, zaslužuje pažnju lekara.

Postoje i drugi razlozi zašto koža lako postaje modra i podložna modricama koje teško i dugo prolaze. Preventivni pregledi i rano otkrivanje bolesti daju šansu da se bolest izleči, a ukoliko zanemarujete simptome i odbijate da potražite pomoć rizikujete da bolest napreduje i završi se fatalno.

(Telegraf.rs/msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA