≫ 

16 ugljenih hidrata koje svakodnevno unosimo, a ozbiljno nam narušavaju zdravlje

Mnoge dijete satanizovale su ugljene hidrate kao nešto najgore što na svetu postoji

  • 0

Iako ih mnogi smatraju ubicom dobrog izgleda i zdravlja, ne smemo da zaboravimo činjenicu da su ugljeni hidrati veoma važni za naše zdravlje i pravilno funkcionisanje organizma.

Ipak, postoje ugljeni hidrati koji nisu uopšte hranljivi, a kojima često pribegavamo umomentima slabosti i žudnji za grickalicama. Ove prazne kalorije obično podižu nivo šećera bez da rade bilo šta dobro za naš organizam. Ukoliko se trudite da svedete unos ugljenih hidrata na minimum, postoje neke kojih se morate kloniti, ali i adekvatne zamene za iste.

Pirinčane galete

Foto: Pixabay.com

Iako se smatraju dijetalnom hranom, ove galete su prazne kalorije koje vas neće zasititi. Imaju 17 kalorija po jednom komadu što je baš malo, ali ih bolje zamenite tostom od celog zrna žitarice za mnogo više vlakana i veću sitost.

Beli pirinač

Njegov ukus jeste vrhunski, ali nedostatak vlakana tokom procesa obrade čini ga lošim. Ima oko 36 grama ugljenih hidrata u četvrtini šolje, pa umesto njega bolje koristite kinou koja ima mnogo više proteina i vlakana.

Cerealije

Čak i zdrave cerealije kao i granola mogu da imaju mnogo šećera u sebi, pa obavezno pogledajte etiketu pre nego kutiju spustite u vašu korpu. Sa tri četvrtine porcije unećete u vaš organizam 22 grama ugljenih hidrata. Umesto toga uzmite šolju ovsene kaše od celog zrna koja ima viš evlakana, odlična je za vaše srce i smanjiće vam loš holesterol.

Beli hleb

Po jednom parčetu on ima 31 gram ugljenih hidrata, a crafinisano brašno nema uopšte hranljivih sastojaka u sebi. Bolje kupite sledeći put hleb od celog zrna žitarica bogat vlaknima, proteinima i omega kiselinama koje su odlične za vaše srce.

Čips od krompira

Foto: Pixabay.com

Niko ne negira da je čips preukusan, ali j ei pun ugljenih hidrata. Napravite umesto toga vaš domaći čips ili probajte neko povrće kada vam se nešto gricka.

Mafini

Izgledaju zdravo jer imaju voće u sebi, ali mafin će uvek biti i ostati kolač! Mafin srednje veličine sadrži 46 grama ugljenih hidrata i 350 kalorija. Neka vam mafin bude povremena posledica i slatki greh, a ne svakodnevni desert.

Bela pasta

Jeftina i laka za spremanje, pasta je bogata ugljenim hidratima i ima ih 43 grama u jednoj šolji. Umesto nje, manje zlo je pasta od integralnog brašna, sadrži više vlakana i bićete siti duže vreme.

Tortilje

Testo je testo i tačka! Umesto da pravite tortilje od testa, poslužite se zelenišem. Tako ćete uneti znatno manje kalorija i imaćete zdraviju hranu na tanjiru.

Bagel

Foto: Pixabay.com

Ništa više ne vrišti “branč” nego li slasni bageli, ali su isto tako prava bomba ugljenih hidrata. Zamenite bagel nekim integralnim mafinom ili projom.

Sok

U jednoj čaši nezaslađenog soka od jabuke ima 48 grama ugljenih hidrata iako je teško to zamilsiti jer je reč o tečnosti. Odbacite sve sokove i držite se vode sa malo limunovog soka, koja ima manje od 9 grama ugljenih hidrata po čaši.

Voćni jogurt

Jogurt je odličan za zdravlje jer ne sadrži dodati šećer. Ali, ako se odlučite za one voćne ili sa ukusima, onda se spremite za šećerni napad.

Energetske pločice

Jedna pločica sadrži oko 45 grama ugljenih hidrata, što može da bude veoma dobro gorivo, ali nije najbolji izbor za svakodnevnu užinu. Čitajte sastav na njima i birajte one koje imaju manje šećera, a više proteina.

Gazirani sokovi

Foto: Pixabay.com

Vreme je da jednom za svagda odustanete od gaziranih i zaslađenih napitaka, pogotovo zbog svih bolesti koje mogu da izazovu. A o gojaznosti i da ne pričamo! Ovde vam predlažemo da umesto gaziranih sokova pijete kiselu vodu.

Fensi napici od kafe

Ukoliko dan započinjete nekim ovakvim koktelom, molim vas, prestanite sa tim! Kafa je kafa. Ako je već pijete pijte je crnu i bez dodataka kao što je šećer, mleko, pavlaka i šlag.

Krekeri

Većina krekera je napravljena od belog brašna sa dodatkom šećera i ulja pa ih to čini samo praznim kalorijama. Za sve one koji su ljubitelji, postoje i oni koji su zdraviji jer sadrže semenke i orahe pa birajte pre takve nego li obične slane krekere.

Granola

Bela granola je marketinški prikazana kao zdrava hrana ali mnogi brendovi sadrže dodati šećer i aditive. Ukoliko želite da smanjite ugljene hidrate pazite na veličinu porcije.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA