Ako pojedete bilo koju od ovih 5 namirnica - u vašem telu će se odmah stvoriti upala

Hrana može da bude lek, ali može i da bude izvor mnogih zdravstvenih problema

  • 6

Poslednjih godina se često priča o hrani koja može da nam pomogne da se upalni procesi u našem telu smanje, ali dok je neka hrana lek za upale ima i one koja je izaziva.

Postoje različite upale u telu. Akutne upale su one kada naše telo reaguje na neke strane agresore i bori se da ozdravi. Hronične upale su one kod kojih upalni proces traje neko vreme i iscrpljuje naš imuni sistem. Ukoliko se ne leče, ovakve upale mogu da dovedu do razvoja ozbiljnih zdravstvenih problema. Izbegavajte ovu hranu koja je pravo gorivo za upale.

Zaslađeni napici

Foto: Pixabay.com

Ako imate ozbiljnu zavisnost o gaziranim napicima, onda morate da znate da već imate problem. Dodati šećeri mogu da pogoršaju upalu i izazovu hronična oboljenja. Oni koji piju viš eod jednog gaziranog napitka dnevno povećavaju šanse od nastanka dijabetesa tipa 2 za 26 odsto.

Mesne prerađevine

Proizvodi poput hot doga, kobasica, slanina i pašteta povezuju se sa upalnim procesima i bolestima. Veliki je uzročnik raka creva bolesti srca, dijabetesa i raka stomaka.

Alkohol

Ukoliko uživate u čaši vina, mnogi bi rekli da imate zdravu naviku. Ali, čak i da količina alkohola n eprelazi čašu vina već ćete provociratui upalni proces u vašem telu. Hronična upotreba alkohola povezuje se sa nekoliko različitih vrsti raka, uključujući rak stomaka, jetre, creva i dojke.

Šećer

Foto: PIxabay.com

Veliki unos šećera povećava šanse da obolite od raka dojke. Ukoliko tražite još jedan razlog da smanjite unos slatkiša, evo vam još jedan od životnog značaja.

Beli hleb

U našoj kulturi, ugljeni hidrati su neprijatelj broj jedan. Ali, kada su upalni procesi u pitanju nisu svi ugljeni hidrati isti. Cela zrna žitarica su dobra za naše zdravlje, ali zato pasta, beli hleb i pica nikako nisu.

(Telegraf.rs/romper.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja juče

    23. mart 2019 | 10:10

    Jeo samo zeleno crveno žuto (zelena salata , spanać, paprika, paradajz)... koliko g pesticida, amonijaka, azota i drugih hemiskih jedinjenja sam uneo u organizam i kako povoljno to utiče na zdravlje...?

  • Ja

    23. mart 2019 | 09:47

    A sta onda da jedemo???

  • Velja

    23. mart 2019 | 09:34

    Veganske smicalice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA