≫ 

Reagujte na vreme: Neprijatni simptomi nedostatka vitamina D i hrana kojom se oni leče

Nedostatak vitamina D može da izazove veliki haos

  • 0

Simptomi poput umora i iscrpljenosti mogu da ukazuju na nedostatak vitamina D, pa je bolje da obogatite vašu ishranu namirnicama koje ga imaju u sebi u većim količinama.

Veoma je važno da u telu imamo dovoljno vitamina D jer on pomaže regulisanje količina kalcijuma i fosfata u telu. Krucijalan je kad je u pitanju očuvanje kostiju, zuba i zdravlja mišića.

Pixabay

Igra veoma važnu ulogu i u funkcionisanju imunog sistema, rasta ćelija, smanjenju upala i regulaciji krvnog pritiska, dok nedostatak dovodi do deformisanja kostiju, preloma i sličnih problema sa kostima.

Možemo dosta vitamina D da dobijemo od Sunca zato se preporučuje izlaganje sunčevim zracima u zdravim količinama. Ali, on je prisutan i u pojedinim namirnicama. Najviše vitamina D dobijemo od Sunca u periodu od aprila do kraja septembra.

Hrana koja je bogata vitaminom D je masna riba (losos, sardina, haringa), crveno meso, džigerica, žumanca i žitarice.

Preporučuje se i uzimanje suplemenata sa vitaminom D, ali dugotrajna upotreba može da dovede do gomilanja previše kalcijuma u telu.

Foto-ilustarcija: Pixabay.com

Zato je važno biti svestan simptoma nedostatka vitamina D. Mnogi ljudi ne obraćaju pažnju na simptome ili ih loše protumače. Dobro je znati na šta trebate da obratite pažnju, a ovo su samo neki od simptoma:

- tanke i krute kosti;

- slabost u mišićima;

- promena raspoloženja;

- hronični bol;

- visok ili krvni pritisak koji skače;

- umor;

- smanjena izdržljivost;

- neobjašnjiva neplodnost.

(Telegraf.rs/dailystar.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA