Pio je 6 energetskih pića dnevno, a sada je objavio fotografiju koja pokazuje kako su mu bukvalno pojela jezik (FOTO)

Kada nas savlada umor, često posežemo za energetskim napicima ne bismo li malo dopunili baterije

  • 12

Iako nam pomažu da ostanemo koliko toliko budni i pribrani, energetski napici višestruko uništavaju naše zdravlje.

Šolja kafe je obavezna velikom broju odraslih ljudi, a neki više vole da dan započnu uz šolju čaja i doručak

Energetski napitak može da vas probudi, ali ima i mnogo negativnih efekata po zdravlje. Oni mogu da dovedu do predoziranja kofeinom, pa time i do mučnine, visokog krvnog pritiska i smrti. Visok nivo kofeina dovodi i do smanjenja insulinske rezistencije i time do dijabetesa tipa 2. Zubari takođe upozoravaju da velike količine šećera i kiseline u energetskim napicima mogu da oštete zube.

Foto: Flickr/Robert Couse-Baker

Den Rojals dolazi iz Australije, a trenutno živi u Aziji gde radi kao učitelj. On iz prve ruke zna koliko su energetski napici opasni. Imao je običaj da popije 5 do 6 energetskih napitaka kako bi izgurao dan. Tada je primetio da mu se pojavljuju plikovi po jeziku i da se koža ljušti. Uplašen, otišao je kod zubara.

Zubar mu je otkrio da mu je jezik oštećen zbog velikog unosa energetskih napitaka. Sastojci iz energetskih napitaka, naročito amino kiseline, B vitamin, šećer i biljne komponente su mu bukvalno jele meso. Kako bi sprečio druge ljude da ekperimentišu i imaju posledice slične njegovim, on je na facebook-u objavio sliku svog jezika kao upozorenje.

Uz sliku je napisao:

Foto: Facebook

- Ko pije energetske napitke? Navučen je na njih? Možda biste trebali opet da razmislite... Sve do skoro kada sam počeo da pijem 5 do 6 na dan zbog nedostatka energije za podučavanje dece. Perem zube svakoga dana, otišao sam kod lekara i BUM! Otkrio sam da su hemikalije iz ovih pića krive za ovo... Bukvalno su mi jele jezik, napisao je.

Iako priznaje da puši cigarete, on insistira da to nema nikakve veze sa ovim i da su energetski napici krivi za sve.

(Telegraf.rs/tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA