≫ 

Oprezno sa mršavljenjem: Zbog stroge dijete završila je u bolnici sa oštećenjem mozga

Rigorozne dijete i nezdravi režim ishrane mogu da ostave velike posledice po zdravlje

  • 0

Jedna žena u Izraelu ima ozbiljno oštećenje mozga nakon što je pila samo đus i vodu tri nedelje.

Žena koja ima oko 40 godina hospitalizovana je prošle nedelje sa ozbiljnim problemom u ishrani i zbog toga što je imala samo 40 kilograma. Imala je ozbiljan disbalans soli u organizmu i sumnja se da je zadobila ozbiljna oštećenja mozga koja su ireverzibilna.

Zdrava ishrana i unos tečnosti je važan, ali ne treba preterivati. Foto: Pixabay.com

Primećen je veliki poremećaj količine soli u organizmu,  uz to se sumnja i na hiponatremiju. Ona se javlja kada je nivo soli u krvi izuzetno nizak i uzrokuje ga preveliki unos vode u organizam.

Kada je nivo soli u krvi nizak, voda ulazi u ćelije i kreće se od zida do zida kako bi izbalansirala so u ćelijama. Uvećani unos vode može da uzrokuje oticanje ćelija i to nije nimalo dobro.

Oticanje ćelija je izuzetno opasno kada je reč o ćelijama mozga. U nekim slučajevima, brzo oticanje mozga može da dovede do kome pa čak i smrti.

Ukoliko mnogo vežbate unosite i sportska pića sa elektrolitima. Foto: Pixabay.com

Iako je konzumiranje vode važno za život i zdravlje, važno je da budete veoma oprezni da ne preterate jer voda može da dovede do hiponatremije. U slučaju da dosta vežbate, trčite i slično, razmislite o tome da običnu vodu zamenite nekim sportskim pićem koje sadrži elektrolite jer oni sprečavaju hiponatremiju.

(Telegraf.rs/livescience.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA