Sve što morate da znate o različitim vrstama vitamina B: U kojoj hrani ih najviše ima i koji je najvažniji za naše zdravlje u starosti?

Naše telo i zdravlje mnogo zavise od vitamina koje unosimo

  • 0

Postoje vitamini koji su samo jedni jedini, poput vitamina C koga dobijamo iz citrusa i odličan je za naš imuni sistem, ali postoji čitav kompleks vitamina B koje dobijamo iz različitih namirnica

Postoji 8 različitih vitamina u grupi vitamina B i to tiamin, riboflavin, niacin, pantotenična kiselina, piridoksin, biotin, folna kiselina i grupa komponenti koja se naziva kobalamini, a skraćeno ih nazivamo B12.

Foto-ilustracija: pixabay

Oni su zaduženi za različite stvari kao što je davanje energije telu i podrška zdravlju ćelija. Loša vest je ta da naše telo ne može da skladišti vitamin B pa nam je neophodno da ih stalno iznova unosimo u određenim količinama. Dobra vest je da skoro sve vitamine B možemo da unosimo brzo i svakoga dana u multivitaminskim suplementima.

Svaki od vitamina iz kompleksa ima svoju funkciju i dobija se iz različitih izvora.

B1 - tiamin

Ima ga u žitaricama, zrnevlju, orasima i mesu. Potpomaže rad nervnog sistema i mozga, ali pomaže i proizvodnju energije iz hrane.

B2 - riboflavin

Ima ga u jajima, zelenom povrću i ribi. Pomaže proizvodnju energije na ćelijskom nivou, metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti.

B3 - niacin

Foto: Pixabay.com

Ima ga u mleku, ribi, jajima i zrnevlju pšenice. Potpomaže zdravlje ćelija i održava vašu kožu zdravom.

B5 - pantotenska kiselina

Ima je u mesu, sočivu, jajima i mleku. Pomaže metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti, a uz to proizvodi holesterol, hormone i esencijalne masti.

B6 - piridoksin

Ima ga u mesu, ribi, orasima i bananama. Pomaže proizvodnju energije iz hrane, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i rad nervnog sistema.

B7 - biotin

Ima ga u jajima, mleku i bananama. Pomaže metabolizam ugljenih hidrata i masti, zdravlje kože, rad nervnog sistema, metabolizma i ćelija.

B9 - folna kiselina

Ima je u lisnatom zelenišu, voću i sočivu. Pomaže rast ćelija i izuzetno je važna u trudnoći.

B12 - kolabamini

Foto: Pixabay.com

Ima ih u školjkama, džigerici, ribi i mleku. Pomaže matabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti.

Vitamin B se smatra jednim jedinim vitaminom, ali sada znamo da postoji nekoliko različitih podvrsta. Svaki od njih ima različitu funkciju i podjednako su važni za pravilan rad našeg organizma. Zajedno, oni rade udruženo i obezbeđuju našem telu energiju i pomoć kod mnogih fizioloških procesa.

Zato što naše telo troši mnogo vitamina B, možete da osetite izvesne zdravstvene tegobe ukoliko ih nema dovoljno. Jedan od onih na koje trebate da obratite najviše pažnje je B12 koji se smanjuje s godinama. To može da dovede do anemije jer se javlja nedostatak crvenih krvnih zrnaca.

Simptomi kao što su slabost, mučnina, umor i otupelost. Vegani i vegetarijanci imaju najviš eproblema sa ovim, zato budite oprezni i uzimajte suplemente na vreme.

(Telegraf.rs/marthastewart.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA