0

Evo kako da samo jednim pogledom odmah otkrijete da li se neka hrana pokvarila

Zbog brzog načina života i malo vremena za sebe i svakodnevnu kupovinu, često idemo u velike nabavke

Kada dođemo iz velike nabavke kući, obično donesemo gomilu namirnica koje su sveže, ali koje ne bi trebalo dugo da stoje i imamo problem jer ne stignemo sve da pojedemo pa se nešto i pokvari.

Tako sebe dovodimo u situaciju da se često pitamo: da li je hrana koju imamo u frižideru još uvek dobra za jelo i nećemo li se razboleti ako je pojedemo? Važno je da znate da procenite da na osnovu izgleda i mirisa namirnice koja je još uvek upotrebljiva, a koju bi valjalo baciti u smeće. Evo kako da prepoznate da li su namirnice koje se najčešće koriste još uvek dobre i bezbedne za jelo.

Jaja

Jaja bacite kao loše mirišu. Foto: Tanjug/Predesništvo Srbije

Nemojte bacati jaja ako je prošlo par dana od datume koji je utisnut na ambalaži. Umesto što ćete ih pre baciti nego razmisliti o tome da su još uvek dobra tako što ćete jedno od njih polomiti. Kada je jaje pokvareno, ono je tečno, sivkasto ili miriše drugačij enego inače. Ukoliko izgledaju normalno i normalno mirišu onda ih možete još uvek koristiti. Jaja je najbolje čuvati u kartonu u kome ste ih kupili jer su one pregrade u frižideru predviđena za jaja često puna bakterija.

Ukoliko ste jaja već polomili i stavili ih u frižider, potrudite se da ih iskoristite najkasnije u roku od dva dana. U suprotnom ih bacite.

Mleko

Mleko i mlečni proizvodi mogu da budu problematični. Foto: Pixabay.com

Neke vrste sireva, poput plavog sira i bria, imaju po sebi budž koja je jestiva. Čedar, parmezan i švajcarski sir su prilično otporni na buđ, ali čak i ove vrste sireva ne mogu da nam stoje u frižideru čitavu večnost.

Malo buđi na siru neće vam mnogo naškoditi i ne znači da odmah morate da bacite sir. Buđ ne može da prodre u srednje tvrdi i tvrdi sir, kao što su parmezan i čedar, pa samo ono mesto na kome se pojavila buđa ima buđ u sebi, dok je ostatak komada sira bezbedan za jelo. Samo odsecite taj deo gde se buđ pojavila i bezbedni ste da pojedete ostatak sira.

Sireve kao što je isečeni sir, krem sir i švapski sir obavezno bacite ako se pojavi buđ po površini jer zbog njihove teksture i mekoće spore buđi prodiru dublje u sir i ne zadržavaju se na površini.

Meso

Kada meso promeni boju ti nije odmah loše. Foto: Pixabay.com

Ukoliko ste primetili da je mleveno meso koje ste kupili pre par dana promenilo boju, nemojte se uzbuđivati. Malo braonkaste boje na vašem mesu ne znači da se meso pokvarilo, već da se zbog pakovanja u foliju i malo mesta između folije i mesa zadržao vazduh zbog koga je meso oksidiralo. Sve dok ne promeni miris i postane neprijatno užeglo, možete da ga koristite bez straha. Izbegavajte da pripremate piletinu koja je posivela. Za druge vrste mesa boja može da vam pomogne da odredite da li je dobro ili ne.

Morski plodovi

Izbegavajte da čuvate morske plodove danima u frižideru. Foto: Pixabay.com

Najbolje bi bilo da morske plodove iskoristite prvih dana pošto ste ih kupili, jer u frižideru neće moći dugo da izdrže. Ukoliko želite da malo duže izdrže i budu sveži, čuvajte ih u dobro zatvorenoj plastičnoj posudi u frižideru.

Voće i povrće

Buđa neće moći da prodre kroz čvrstu opnu i telo ploda, kao što su šargarepe, pa je jako važno da znate koje povrće smete, a koje ne smete da koristite. Buđa lako prodire kroz mekano voće i povrće i s toga je ono manje bezbedno za jelo.

Hleb

Za razliku od sira, kod hleba ne možete samo prosto da odsečete deo na kome se nalazi buđ i ostatak da bezbedno pojedete. Ukoliko znate da nećete moći da pojedete ceo hleb koji ste kupili, onda jednu polovinu zamrznite.

Ulja i puteri

Izbegavajte upotrebu ulja i putera koji loše mirišu. Foto-ilustracija: Profimedia

Ulja i puteri kojima je istekao rok upotrebe neće vas razboleti, ali će imati loš ukus i miris što duže budu stajali. Ukoliko primetite promenu u ukusu i mirisu kod ovih namirnica, bolje ih bacite.

Pratite vaš instinkt

Kada je u pitanju procena bezbednosti namirnica, najbolje je da se vodite vašim instinktom. Ukoliko vam se ne dopada kako hrana koju želite da pojedete miriše, onda je bacite. Bolje je da izbegnete neke bakterije i trovanje nego da pojedete namirnicu i nadate se da vam neće biti ništa.

(Telegraf.rs/msn.com)

Tagovi: Buđ, Hrana, Namirnice, Trovanje hranom

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Stanovnici Beograda i Londona su anksiozniji od drugih, a evo i zašto

Progutao je LSD, pa umro uz reči: "Što da ne?": Njegove poslednje sate je ceo svet mogao da gleda u prenosu uživo (VIDEO)

Srpski epidemiolog razbija 10 mitova protiv vakcinacije: "Sa antivakcinašima treba razgovarati, jer oni ne znaju pravu istinu"

Hodajte ovako i smršaćete: Izgubićete čak 60% kalorija uz pomoć jedinstvene, a proste tehnike

Konačno znamo kako i zašto so utiče na rast krvnog pritiska

Pitanje koje je podelilo internet, a mnogo toga govori o vašoj higijeni

Neverovatno jednostavna promena u svakodnevici može da vam produži život i do 10 godina

Više voća i povrća, a manje masti u ishrani smanjuju rizik od raka dojke i produžavaju život

Doktor Milošević otkriva koji je prosek u dužini penisa kod Srba, koliko puta godišnje imamo seks i zašto su pornografija i vijagra opasni (VIDEO)

Zašto nam niko nije rekao da je paprika najukusniji prirodni lek: Evo šta sve ima u njoj

Ukoliko vam je jezik ove boje - fali vam vitamin B12 i preti vam smrtonosna anemija

Mnogi misle da su ove dve stvari gubljenje vremena, ali one zapravo mogu da vam produže život i sačuvaju pamćenje

Život posle smrti: Šokantna tvrdnja žene koja je doživela kliničku smrt i videla Isusa i anđele

7 groznih stvari koje mogu da vam se dese ako pojedete previše paradajza

Ulje lavande može da pomogne kod blagih oblika anksioznosti i zameni lekove koji izazivaju zavisnost

Jedna nacija opija se više nego bilo koja druga na svetu, evo na kom mestu je Srbija

LED sijalice su zaista opasne po zdravlje - sada je to i dokazano

7 najlakših načina da smanjimo rizik od hipertenzije

Mila Jovović abortirala posle 4 i po meseca trudnoće: "Bila sam budna tokom cele operacije"

Devojčica iz Bogatića je 3 dana ćutala o silovanju: Šta joj se dešavalo za to vreme objašnjava dr Zoran Milivojević

Morate probati: Cvet bagrema odličan je kao čaj, ali je još lepši u palačinkama

Opasno je ne nositi brushalter, čak i ako imate male grudi!

Lekari upozoravaju na bol u kičmi

Srbi, Nemci i Poljaci se leče istim "lekovima" koji se ne kupuju u apoteci: Bakina supa im na prvom mestu

Novi lek za rak uspavljuje bolest, pa nema potrebe za hemoterapijom i radioteapijom - evo kako je to moguće

Veliko upozorenje za keto dijetu: Pored kilograma, ljudi gube još nešto što često dovodi do frustracije i depresije

5 genijalnih načina na koje možete da operete zube bez četkice

Ima 47 godina, izgleda kao zmaj, a sve zahvaljujući detoksikaciji za koju tvrdi da usporava starenje

"Jela sam supu od kostiju sedam dana, a čudesne promene koje sam osetila su me ostavile bez teksta"

Ova promena u vašem glasu može da bude znak raka pluća

11 nimalo naivnih razloga zbog kojih vam ciklus traje značajno duže nego što treba

Evo šta se sve pozitivno dešava vašem telu kada dnevno popijete više od 2 šolje kafe

Evo zašto bi odmah trebalo da se istuširate ako kući dođete pokisli

Evo šta sve može da vam se desi ako pokisnete i sedite na poslu mokrih nogu - i kako da ih najbrže osušite

U toku je supermagnetna oluja na Zemlji: Trajaće 10 sati, a ovako će uticati i na zdravlje ljudi (SIMPTOMI)

Mislili su da su hipohondri, ali ove 4 osobe u Srbiji pate od opasne bolesti koja se teško otkriva, a ovo su najčešći simptomi koji ukazuju na nju

Rani znak srčanog udara koji se pojavljuje na koži, a na koji nikad ne bismo obratili pažnju

Anti-dijeta: Smršajte bez vežbanja i jedite koliko vam je volja

Doktor Nestorović otkriva dosad neviđeni način zaštite od komaraca: Poprskajte stan sprejom od ove stare biljke, a postoji trik i u našem znoju

Ako redovno radite ove stvari, postoji veliki rizik da ste anksiozni

Znamo da je šargarepa odlična za vid, ali ova druga neverovatna namirnica je mnogo bolja za oči

Zaboravite na strah – visok nivo šećera više nije problem

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima