Pre nego što odete da proverite dioptriju i kupite naočare, obavezno posetite ovaj sajt

Savremeno doba u kome sve više vremena provodimo pogleda uprtih u razne ekrane bilo da su u pitanju računari, tableti ili mobilni telefoni, nosi sa sobom jednu nus pojavu. To je činjenica da ljudsko oko nije „projektovano“ toliko vremena da gleda u monitor koliko je danas prosek. Posledica je porast stope očnih oboljenja što je proizvelo oftalmologiju u nauku 21. veka

  • 1

Zanimanja su postala takva da nas sve više vezuju za višečasovnu upotrebu računara. Gledamo u ekran i kad ne moramo, zarad zabave i razonode. Deca, kao i odrasli sve više žive u virtualnom svetu u odnosu na realni.

Najčešće posledice po zdravlje očiju su razni oblici slabljenja vida kao što su: pojava dioptrije, astigmatizam, suvoća oka

Ako ste pripadnik generacije koja pamti doba pre nove ere interneta i virtuelnog sveta, osvrnite se oko sebe i primetićete da mnogo veći broj i mladih i starijih ljudi nosi naočare za vid u odnosu na to kako je bilo pre dvadesetak godina. Čak je i sam odnos prema nošenju naočara sa dioptrijom postao drugačiji.

Foto: Profimedia/Alamy

NAOČARE KAO MODNI DETALJ

Osamdesetih i devedesetih biste verovatno dobili nadimak „Ćora“ i ukoliko bi Vam to mnogo smetalo, hitali biste da zamenite naočare kontaktnim sočivima. Danas je situacija potpuno drugačija. Naočare su postale modni detalj. Ne samo da ih se niko ne stidi, već ponekad i oni kojima nisu potrebne nose naočare bez dioptrije kao deo stajlinga.

Ako primetite da Vaš vid nije savršen, trebalo bi što pre da zakažete pregled kod oftalmologa. Pored zdravstvenih ustanova mnoge opticarske radnje imaju u ponudi oftalmološke preglede koji su uglavnom besplatni pod uslovom da postanete njihov kupac. Većina optičarskih radnji, takođe, nudi besplatno merenje dioptrije.

Tehnologije koje se koriste u izradi oftalmoloških pomagala umnogome su napredovale. U upotrebi su novi materijali sa unapređenim karakteristikama. Težnja da se obezbedi što veći komfor pri nošenju naočara ili kontaktnih sočiva dovela je do novih otkrića. Savremeni okviri renomiranih proizvođača su lagani i udobni za nošenje. Ako prvi put kupujete naočare za vid, iznenadiće Vas da postoje okviri koji su izrađeni od posebne savitljive plastike koja je laka kao pero. Ova činjenica veoma je značajna naročito ukoliko naočare treba da nosite tokom čitavog dana. Kod naočara za decu vodilo se računa da da ne budu teške i da se maksimalno iskoriste benefiti novih tehnologija i materijala.

U optičarskim radnjama postoji zavidan broj modela okvira koji mogu biti ženski, muški ili uniseks. U ponudi je i veliki broj boja, koje čak i sami možete kombinovati ako želite da, na primer, imate drške u drugoj boji u odnosu na okvir. Neke okvire su potpisali svetski poznati dizajneri i njihova cena je, shodno tome, viša u odnosu na manje poznate brendove. Naočare za vid isto kao i naočare za sunce mogu biti stvar prestiža i upadljiv modni detalj.

Foto-ilustracija: pixabay.com

VRSTE STAKLA

Što se tiče stakala, u ponudi su monofokalna, bifokalna, i progresivna stakla. Kada se kaže staklo – ne mora da znači da materijal mora biti bukvalno staklo. Moderni materijali podrazumevaju: razne plastične materijale, mineralna stakla, titan stakla, stakla koja su fotosenzitivna (fotogrej i fotobraun)… Koja bi bila pravi izbor za Vas, saznaćete nakon konsultacije sa oftalmologom. Sve se više govori o štetnom zračenju plave svetlosti ekrana koja zamara oči. Kada kupujete naočare raspitajte se kod optičara da li izabrani model ima zaštitu od ove vrste zračenja, naročito ako puno vremena u toku dana provodite pred računarom.

Optičarske radnje nude i veliki izbor više vrsta kontaktnih sočiva i sredstava za njihovo održavanje. Postoje i sočiva u boji koja Vam omogućavaju da iskusite kako je to imati neku drugu boju očiju.

Kada dobijete recept za naočare, najbolje bi bilo da obiđete više optičarskih radnji i uporedili ponudu modela i cene. Preporučujemo Vam da pre nego što krenete pogledate od kuće ponudu i saznate lokacije radnji, a za to je najbolji sajt Mirandre gde su pored prezentacija optičarskih radnji sa lokacijama i telefonima, istaknute i slike naočara sa cenama. Možete ih čak poručiti online.

Izaberite model koji je Vama udoban i lepo Vam pristaje. Ako ste neodlučni po prirodi, neće Vam biti lako, pošto je izbor zaista velik.

(Telegraf.rs/PR/V.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    25. april 2019 | 13:22

    Naočare ne treba kupovati putem "online", jet ih treba probati više puta. Naočare sa progresivnim staklim, sigurno ne kupujte put interneta, jer baš ta stakla nikada ne odgovaraju "iz prvo" već se moraju stvarno adaptirati, kako na ostjanje između zenica, vida levog i desnog oka , tako i po obliku lica, odnosno same glave. Pišem iz ličnog iskustva, na vama je da odlučite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA