≫ 

Žene koje često piju antibiotike rizikuju da obole od ovih opasnih bolesti

Ispijanje antibiotika ne treba shvatati olako

  • 1

Žene koje piju antibiotike duže od dva meseca bez prestanka imaju povećan rizik od toga da dobiju infarkt ili šlog.

Eksperti veruju da dugotrajnom upotrebom antibiotika ubijamo dobre bakterije u crevima i narušavamo ravnotežu u crevima i rizikujemo upalne procese, zapušenje krvnih sudova i na kraju oštećenje srca.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ovo stvara kumulativne posledice koje su češće kod žena koje koriste antibiotike i time sebe izlažu većem riziku.

U okviru istraživanja posmatrane su žene koje imaju preko 60 godina i koriste antibiotike više od dva meseca. One imaju 32 odsto veće šanse da dožive infarkt u narednih 8 godina za razliku od onih koje nisu ispijale ove lekove.

Za one od 40 do 59 godine starosti šanse su 28 odsto veće, a za one mlađe od 40 nije postojala neka vidljiva opasnost. Uticaj se oseća u srednjim i poznim godinama života jer kako ove žene stare kod njih je veća potreba za antibioticima i to duži vremenski period pa se tako povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Foto: www.pixabay.com

Na 1.000 žena koje uzimaju antibiotike najmanje dva meseca, samo njih 6 ce doživeti oštećenje srca. Antibiotici koji su napravljeni da ubiju opasne bakterije mogu da izazovu bolest i infekciju. Oni pored toga ubijaju i dobre bakterije koje su zaslužene za održavanje balansa u crevima i time povećavaju rizik od virusa, opasnih bakterija i gljivičnih infekcija.

Žene najčešće ispijaju antibiotike su plućne infekcije, infekcije urinarnog trakta i problemi sa zubima. Antibiotike treba ispijati samo kada je to zaista neophodno. Zbog toga lekari ne prepisuju antibiotike tek tako jer vremenom se javlja otpornost na njih.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J....

    3. maj 2019 | 00:27

    Dosta vise o antibioticima.kako nekadasnjim generacijama nije smetao antibiotik???sta treba?dozvoliti da infekcija uzme maha???i onda reagovati.cuj nebuloza.ovo pomodarstvo je politika farmaceutske industrije.da ne kazem kriminal nad ljudima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA