3 pregleda koje svaka žena mora da uradi jednom godišnje

Redovni preventivni pregledi mogu da spasu na stotine života

  • 7

Preventivni sistematski pregledi omogućavaju da se smrtonosne i opasne bolesti otkriju na vreme i da se počne sa terapijom dok je bolest tek u početnoj fazi.

Rano otkrivene bolesti su izlečive u velikom broju slučajeva, a redovnim sistematskim pregledom koji obuhvata pregled endokrinologa i ginekologa mogu da se primete počeci bolesti štitne žlezde, kao i raka jajnika ili grlića materice.

Foto: Profimedia

Pregled štitne žlezde kod endokrinologa je važan kako bi se utvrdilo da li ona radi kako treba. Povišena (hipertireoza) ili smanjena (hipotireoza) funkcija štitne žlezde može da bude uzrok mnogih tegoba.

Gubitak na težini uz dobar apetit, lupanje srca, opadanje kose i preznojavanje su simptomi hipertireoze. Kod hipotireoze osećate umor, malaksalost, zimogrožljivost, gojenje, otečenost udova i opstipaciju. Opasno oboljenje tumor štitne žlezde može da se izleči ukoliko se na vreme otkrije. Zbog toga se apeluje na sve dame da se redovno pregledaju, pogotovo ako žele da se ostvare u ulozi majke jer problemi sa ovom žlezdom mogu da utiču na plodnost.

Foto-ilustracija: Profimedia

Rak dojke je najčešći tumor kod žena u Srbiji gde svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre. Crna statistika pokazuje da jedna od 8 žena tokom života oboli od raka dojke. Rak dojke je zloćudni tumor koji ukoliko se otkrije u ranoj fazi može da bude u potpunosti izlečen.

Radite samopregled i pratite u kakvom su stanju vaše grudi. Ukoliko primetite neku kvržicu ili izraslinu koja ranije nije bila tu, obavezno se javite lekaru. Zbog toga je veoma bitno da bar jednom godišnje odete na ultrazvučni pregled dojke.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ginekološki pregled retko kada je prijatan za neku ženu, ali s obzirom na to da može da nam spasi život vredi malo istrpeti. Savetuje se da se javite lekaru ukoliko osetite bol u maloj karlici, primetite krvarenje van ciklusa, kasni vam ciklus ili imate veliku sekreciju iz vagine.

Kompletan ginekološki pregled obuhvata kolposkopiju, pregled grlića materice, uzimanje Papa testa i vaginalnog brisa, ali i manuelni pregled ginekologa. Nakon pregleda mogu da se urade analize na bakterije, hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu. Srbija je treća zemlja na ne tako zavidnoj listi zemalja u kojoj godišnje oboli oko 1.500 žena dok njih 600 umre od raka grlića materice. Svakodnevno se u Srbiji dijagnostikuje 5 slučajeva raka grlića materice kod 5 žena na žalost njih 2 izgube bitku sa ovom opakom bolesti.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Preventivni pregled može da vam sačuva zdravlje i život, a ove i mnoge druge preglede možete da obavite u nekoj od klinika “Euromedic” u kojima lekari uz pomoć najnovije tehnologije mogu da uoče nepoželjne promene na organima u ranoj fazi i na taj način povećaju vaše šanse da se izlečite.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    26. april 2019 | 14:11

    Da to sve može privatno,to znamo,ali preko doma zdravlja traje mesecima.Ako su žene važne ovde,onda neka se pregled odradi i preko knjizice,npr subotom,pa neka se i plati nesto,ali za privatno vam treba bar 20000,što mnoge žene nemaju,evo ja prva

  • Ludilo

    26. april 2019 | 14:46

    4 puta sam za 3 meseca bila kod ginekologa svi su nesto petljali pregledali dok nisam prokrvarila .Pa i tada nisu znali zasto. Uradjen histo patoloski nalaz. Dijagnoza rak grlica materice! Koga ja sad da krivim?

  • Zorica

    26. april 2019 | 14:42

    @Maja u pravu ste ,sta da radimo mi sa od10000do,petnaestak hiljada primAnja ,da umiremo polako i u tisini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA