≫ 

Ako želite da živite duže, osim vode, trebalo bi da pijete i ovaj napitak

Zdravlje celog našeg organizma se nalazi u ovim napicima

  • 0

Kiselo mleko ili jogurt su napici koji produžavaju život i čine ga kvalitetnim. To su dokazali i naučnici i napomenuli da odrastao čovek treba da unese 250 ml ovog pića u toku dana, a deca i do 500 ml.

Najnovija istraživanja su pokazala da su osobe koje konzumiraju veću količinu kiselog mleka ili jogurta zdravije i da duže žive.

Laktobacilus bulgarikus, bakterijski soj važan za zdravlje digestivnog trakta se nalazi u ovim napicima.

Foto-ilustracija: Profimedia/FoodCollection

Ti mikroorganizmi koji se koriste u probiotičke svrhe su poreklom iz reproduktivnog trakta žena, nisu patogeni niti toksični za ljude.

Oni savršeno preživljavaju uslove koji vladaju u probavnom traktu, a to znači da ne reaguju na veliku kiselost želudačnog soka, kao ni na žučne kiseline u tankom crevu.

Laktobacilus bulgarikus je bakterija koja se hrani laktozom koja je jedan od glavnih sastojaka mleka, a sve zarad stvaranja mlečne kiseline neophodne za nastajanje namirnica kao što su kiselo mleko i jogurt.

Foto: Profimedia

Naime, kako bi naš sistem za varenje opstao i funkcionisao u optimalnom stanju važno je unositi mlečne kiseline, jer probiotska formula koju nose sa sobom omogućava oblaganje sluzokože želuca i creva, ali i lakšu apsorpciju hranljivih materija u organizmu.

Doktori tvrde da je potrebno najmanje 250 ml kiselog mleka ili jogurta uneti na dnevnom nivou kako bi živeli duže i kvalitetnije. To važi za odraslog čoveka. Za decu do dve godine je preporučljivo da unose i do 500 ml mlečne kiseline na dan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA