Ukoliko često pijete ove lekove protiv bolova rizikujete da ostanete bez sluha

Ispijanje lekova na svoju ruku nikada nije dobra ideja

  • 0

Svaka deseta žena koja ibuprofenom rešava probleme sa bolovima i njim eleči hroničan bol rizikuje ozbiljne probleme sa sluhom.

Koliko god da vam logično izgleda da su analgetici za koje ne treba recept lekara bezbedni jer su prošli niz testova, ponekad se dešava da stvari budu drugačije.

Oprezno sa lekovima. Foto: Pixabay

Američki žurnal epidemiologije objavio je istraživanje doktora Garija Curhana iz bolnice u Bostonu u kome poznati stručnjak ističe da neki od najpopularnijih lekova protiv bolova mogu kod žena da izazovu slabljenje sluha.

Još uvek se ne zna da li to važi i za muškarce, ali je poznati lekar imao na raspolaganju podatke 55.000 žena i njihovih iskustava sa učestalim korišćenjem aspirina, nesteroidnih protivupalnih lekova, gde se najčešće spominje ibuprofen iacetaminofen. Ispalo je da je od onih žena koje su dublje od šest godina učestalo koristile ibuprofen ili acetaminofen, njih između devet i 10 odsto iskusile su gubitak sluha.

Lekovi mogu da vam oštete sluh. Foto-ilustracija: Pixabay

Nekad se oštećenje javljalo i posle više od deset godina. One koje su koristile aspirin, nisu imale takvih problema. Autori studije pritom ističu da se posledice koje se navode, ne odnose na povremeno korišćenje tih analgetika, nego na učestalo kod žena koje su imale neke hronične bolesti. To nije jedina neželjena nuspojava.

Studije pokazuju da se pri takvom korišćenju tih lekova povećava rizik od srčanog udara, visokog pritiska i problema sa bubrezima. Sada je na red došao i sluh. Najnovije istraživanje ne bavi se uzrokom gubitka sluha, ali se iz ranijih posmatranja rezultata može naslutiti da bi problem mogao da bude u direktom uticaju na ćelije slušnog aparata ili na poremećaj krvnog pritiska i noivo kiseonika u najosetljivijim delovim aslušnog aparata.

(Telegraf.rs/express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA