≫ 

Top 5 najboljih dijeta u 2019. godini koje će vam pomoći da najlakše smršate i sačuvate svoje zdravlje

Koja dijeta bi mogla da se poroglasi najboljom u 2019. godini?

  • 0

Bliži se leto i ponovo ista konstatacija- Nismo oslabili koliko je trebalo, ali koju dijetu izabrati i koja je najdelotvornija i najsigurnija?

Eksperti su izabrali top 5 dijeta za 2019. godinu, a na vama je da izaberete koja je najbolja za vas.

Mediteranska dijeta

Već drugu godinu za redom ova dijeta je jedna od najboljih zbog svoje ishrane bogate maslinovim uljem, svežim povrćem, žitaricama od celog zrna i zdravih masti.

Korišćenje slatkiša, crvenog mesa i industrijske prerađene hrane svedena je minimum i baš zato se povezuje sa smanjenim rizikom od dobijanja raka, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Ova dijeta dozvoljava konzumiranje voća, povrća, orašastih plodova, žitarica, ribe, mahunarki i maslonovog ulja, a smanjeni unos mesa i mlečnih proizvoda.

salata

Foto: Pixabay.com

DASH dijeta

Dijeta koja nije idealna za one koji žive ubrzanim životom. Plan ishrane pomaže ljudima koji imaju problema sa visokim pritiskom.

Obuhvata redukciju soli u ishrani, a pojačava unos hrane koja je bogata mineralima kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum.

Posebna redukcija odnosi se na crveno meso i šećer, kao i na namirnice koje su bogate mastima.

Dijeta sa povremenom konzumacijom mesa i ribe

Ne možete da zamislite svoj život bez mesa? I ne morate, ali možete da ga ograničite na jednom do dva puta nedeljno. Zapravo ovakva ishrana dobro utiče na ljude koji boluju od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i raka.

riba

Foto: Pixabay.com

Kombinovana dijeta

Dijeta koja je zapravo kombinacija mediteranske i DASH dijete. Plan ishrane kaže da morate da imate minimu tri obroka koja sadrže žitarice od celovitog zrna, zatim salatu, povrće i čašu vina. Zvuči primamljivo zar ne?

jaja, šerpa, kuvanje jaja

Foto: Pixabay.com

Dijeta vrednovanja namirnica

U ovoj dijeti namirnice imaju svoju vrednost. Zdrava hrana ima nula poena što znači da možete da je jedete neograničeno. Preko 200 namirnica rangirano je sa vrednošću nula što savremenom čoveku daje prostora za lako planiranje obroka i raznovrsno hranjenje.

To su sledeće namirnice: jaja, piletina, riba, pasulj, tofu sir, jogurt kao i mnoge druge namirnice bogate proteinima, kao i voće i povrće. Zabranjeni su šećeri i masti.

VIDEO: Paklena bodibilding dijeta koja treba da istopi suvišnu mast sa tela za 16 nedelja

(Telegraf.rs/ thesun.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA