≫ 

Znamo da je šargarepa odlična za vid, ali ova druga neverovatna namirnica je mnogo bolja za oči

Još od kad smo bili deca jedemo šargarepu kako bismo imali bolji vid i radi zaštite naših očiju kasnije u životu

  • 0

Majke i bake su nas naučile da je šargarepa odlična za oči i vid, ali namirnica koja je mnogo bolja za očuvanje vida jesu jaja.

Redovnim konzumiranjem jaja možete da zaštitite oči od degeneracije povezane sa starenjem koja je glavni uzrok za gubitak vida nakon 50. godine života.

sargarepa

Grickanje šargarepe je odlično, ali su jaja bolja. Foto: Pixabay.com

Australijski istraživači posmatrali su 3.654 pacijenata tokom 15 godina i otkrili da su oni koji su jeli dva do četiri jaja nedeljno imali za 49 odsto manje šanse da imaju ovu degeneraciju u poređenju sa onima koji su jeli jedno i manje jaja nedeljno.

Jaja su bogata karotenoidom luteinom i zeaksantinom koji mogu da utiču na ovu degeneraciju i spreče njeno napredovanje.

Jaja su puna prijateljskih antioksidanata koji su odlični za oči. Žumanca su bogata luteinom, tipom karotenoida koji pomaže u borbi sa degeneracijom očiju, a možete ga naći i u zelenom lisnatom povrću kao što je kelj i brokoli. Naučnici tvrde da naše telo lakše absorbuje lutein iz jaja nego iz ovog povrća.

jaja, kuvana jaja, punjena jaja

Jaja su mnogo bolja za vid od šargarepa. Foto: Pixabay.com

Pored toga što su dobra za oči, jaja su odličan izvor porteina koji nam mogu pomoći u održavanju telesne težine i sprečavanju gojenja. Daju nam duže osećaj sitosti, a proteini iz jaja nam pomažu da bolj ekontrolišemo sagorevanje kalorija.

Kolin, supstanca koja se nalazi u žumacima, stimuliše razvoj mozga i njegovu funkciju. Jaja nam pomažu da naša energija bude na dobrom nivou i smanjuju žudnju i nezdravo grickanje. Svako jajae, pored svega toga, sadrži samo 70 kalorija i ima 14 krucijalnih hranljivih sastojaka zbog kojih su veoma hranljiva i dobra. Sa gledišta nutricionista, jedenje jaja je kao uzimanje multivitamina.

jaja

Foto: Pixabay.com

Kako jaja sadrže dosta holesterola, nutricionisti predlažu da se ograničimo na 3 jaja nedeljno. Izgleda da je način na koji se holesterol procesuira i koristi u telu mnogo komplikovaniji nego što smo mislili. U istraživanju sprovedenom 2006. godine na Univerzitetu Masačusets, pacijentima je davano jedno do 5 jaja nedeljno. Kod njih je primećen porast luteina i zeaksantina u krvi, a merenje holesterola je pokazalo da se on noije nešto mnogo povećao.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk/yoursightmatters.com/besthealthmag.ca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA