≫ 

Zašto sve više i više pušača prestaje da puši cigarete? Pročitajte ekskluzivni intervju sa naučnicom Annette Dalrymple

Čak i najokoreliji pušači u Srbiji otvaraju prozor kada zapale cigaretu, nerviraju se zbog mirisa duvana koji im ostaje na prstima, smetaju im mrlje na zubima i nerviraju ih žuti okviri oko slika na zidovima

  • 1

Novi proizvodi koji zagrevaju, a ne sagorevaju duvan, imaju potencijal smanjenja fleka na zubima i zidovima prostorija, količine neprijatnih mirisa u prostorijama, ali i na odeći i kosi potrošača.

U avgustu 2018. British American Tobacco je u Srbiji lansirao proizvod za zagrevanje duvana glo, koji je već stekao popularnost među srpskim pušačima. Proizvodi za zagrevanje duvana sastoje se od dva dela - uređaja i duvanskog stika. U slučaju glo-a, stik se ubacuje u uređaj i zagreva na temperaturi od 240 stepeni celzijusa. Njegovo zagrevanje dovodi do stvaranja nikotinske pare kao i nekih drugih isparljivih jedinjenja, koja postaju aerosol pogodan za udisanje. Poređenja radi, zapaljeni kraj cigarete dostiže temperaturu od preko 900 stepeni, a što je temperatura viša i sagorevanje intenzivnije, duvan oslobađa veće količine toksina. Istraživanja BAT-a pokazala su da glo uređaj proizvodi 90-95 odsto manje toksina nego cigareta*.

Pre lansiranja ovog proizvoda, naučnici iz BAT-a sakupili su podatke i objavili brojne naučne članke prikazujući različite rezultate glo-a i duvanskog dima kod ćelija u laboratorijskim uslovima ali i kod potrošača. U laboratoriji, ćelije su imale redukovanu ili nikakvu reakciju na izlaganje aerosolima iz glo-a. Kliničke studije su došle do podataka da kada pušači pređu na korišćenje isključivo ovog uređaja, nivoi određenih bioloških markera poznatih kao “biomarkeri”, postaju uporedivi sa ljudima koji su prestali da puše ili su nepušači‡.Ovi podaci su omogućili BAT-u i drugima* da iznesu tvrdnju da su proizvodi za zagrevanje duvana proizvodi sa potencijalno smanjenim rizikom po zdravlje.

Annette Dalrymple Foto: Miralem Čaušević
  • Naučnica kompanije British American Tobacco (BAT) Annette Dalrymple objašnjava nam zbog čega se duvanska industrija tako naglo okreće modernim uređajima i da li bi oni u budućnosti mogli da promene preference pušača.

- Potrošači su ti koji traže nove proizvode, jer shvataju da postoje rizici povezani sa pušenjem i zato žele alternativne proizvode. Tehnologija je važna modernom potrošaču. Njen razvoj nam omogućava da napravimo proizvode za zagrevanje duvana i e-cigarete sa potencijalno manjim rizikom nego što je nastavljanje pušenja cigareta – rekla je Dalrymple za Telegraf. Više od 350 naučnika u Sautemptonu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, odgovorno je za razvoj novih proizvoda i generisanje naučnih podataka kako bi pokazali da su ovi proizvodi potencijalno manje rizični od dima cigareta.

- Bila sam fokusirana na potencijalne higijenske koristi prelaska potrošača na glo. Poznato je da dim cigareta ostavlja fleke na zubima, međutim, potencijalne oralne koristi od prelaska na glo ili e-cigarete još uvek nisu u potpunosti poznate. Naše preliminarne studije potvrdile su da dim cigareta ostavlja fleke na zubnoj gleđi, dok aerosol iz glo-a i e-cigareta dovodi do minimalne diskoloracije zuba. Ovi podaci su jako ohrabrujući, ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bismo razumeli dugoročni efekat na diskoloraciju zuba i oralno zdravlje pušača koji pređu na naše nove proizvode - objašnjava Dalrymple.

Annette Dalrymple Foto: Miralem Čaušević
  • Kako je to testiranje izgledalo?

- Izložili smo uzorke zubne gleđi kravljih sekutića dimu cigareta, i aerosolima iz glo-a i e-cigareta. Kravlji sekutići su izabrani zato što se oni rutinski koriste za procenu performansi pasta za zube i sredstava za izbeljivanje. Diskoloracija zubne gleđi je očigledna nakon izlaganja dimu cigareta iz jedne pakle, i nastavlja da se povećava nakon kontinuiranog dnevnog izlaganja istoj količini dima. Sa druge strane, izloženost aerosolima iz glo-a ili e-cigareta, rezultiralo je sa malo ili nimalo diskoloracije, nakon izlaganja istoj količini aerosoli – rekla je Dalrymple.

Ipak, BAT-ovi naučnici se nisu zaustavili na zubima, već su testirali uticaj aerosoli iz glo-a i e-cigareta na tapetama i drugim materijalima. Efekat je bio isti – izloženost aerosolima iz glo-a rezultirala je minimalnom diskoloracijom, dok je dim cigareta napravio fleke u skladu sa količinom izloženosti.

  • Kako vidite budućnost pušenja i duvanske industrije i da li mislite da će klasične cigarete u nekom trenutku potpuno nestati iz kioska i navika ljudi?

Povećaće se broj potrošača koji koriste alternativne proizvode kao što su uređaji za zagrevanje duvana i e-cigarete. Kada je reč o budućnosti klasičnih cigareta – potrošači su ti koji će odlučiti kako će kategorije duvana i nikotina izgledati u budućnosti. Naša uloga je da dizajniramo, razvijamo i pružimo asortiman potencijalno manje rizičnih proizvoda – u poređenju sa cigaretama – na koje će pušači želeti da pređu.

* Poređenje dima iz 3R4F referentne cigarete (otprilike 9 mg katrana) i aerosoli/isparenja zagrevanog duvana iz glo-a u smislu 9 štetnih komponenti koje je Svetska Zdravstvena Organizacija preporučila da se smanje u dimu cigareta.Ovaj kvalitet ne znači da je ovaj proizvod nužno manje štetan od drugih duvanskih proizvoda.

Poređenje sa konvencionalnom cigaretom kada se puši. Ovaj kvalitet ne znači da je ovaj proizvod nužno manje štetan od drugih duvanskih proizvoda.

#Izjava o toksikološkoj proceni novih duvanskih proizvoda koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan,Komitet za toksičnost hemikalija u hrani, potrošačkim proizvodima i okruženju (COT), Ministarstvo zdravlja UK, Decembar 2017.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA