≫ 

Nervoza vas tera da često urinirate: Otkrivamo jednostavno rešenje za ovaj problem

Da li vam se nekad desilo da kada ste nervozni ili pod stresom urinirate češće?

  • 0

10Postoje osobe koje kada su nervozne ili zabrinute često uriniraju, ovo nije retka pojava, ali ukazuje na probleme s bešikom. Evo o čemu je zapravo reč.

Nema mnogo istraživanja koja bi mogla da objasne zašto se bešika opusti kada smo anksiozni, ali zdravstveni stručnjaci pretpostavljaju da ima više odgovora.

Kada ste mirni i opušteni, bešika se postepeno puni urinom, a tokom celog dana vaše telo šalje signale mozgu da treba da odete u toalet.

Međutim, kada ste nervozni, proces se ne odvija tako glatko. To je uglavnom zato što je naša bešika blisko povezana sa sistemom za strah našeg tela i to je odgovor na nervozu i stres.

Kada se taj odgovor aktivira, naš mozak teži da premosti sve signale koji nam govore da je vreme za uriniranje. U isto vreme, mišići bešike se sužavaju, što stvara veći pritisak na bešiku i tera nas u toalet.

urin, urinarna infekcija besike, besika, prehlada, eserihija Foto: Pixabay

- Kada ste nervozni, reakcija vašeg tela na strah se pokreće i uzrokuje potrebu za mokrenjem - objasnila je psiholog Ašvini Nadkarni.

Pored svega, neki stručnjaci sumnjaju da odgovor na nervozu stavlja bubrege u veću brzinu uzrokujući da proizvodi više urina nego inače.

Takođe, kada osećamo teskobu, postajemo previše svesni svog tela, smatraju stručnjaci. Na primer, možete da osetite svaki otkucaj srca, ubrzano disanje ili potrebu za mokrenjem.

- Ljudi tada primenjuju selektivni filter i usredsređuju se na osećaj da moraju da mokre, a zapravo, objektivno, možda neće mokriti koliko misle - objasnila je Nadkarni.

Drugim rečima, da, možda ćete mokriti, ali verovatno nije toliko hitno kao što mislite da jeste.

urin, urinarna infekcija besike, besika, prehlada, eserihija Foto: Pixabay

Možete upravljati nekontorolisanim mokrenjem

Vežbe mišića karlice mogu pomoći kod kontrolisanja bešike. Takođe, preporučuje se ograničavanje unosa tečnosti, posebno napitaka s kofeinom kao što su kafa ili čaj.

Ukoliko poslušate sve ove savete, a vaša bešika vas i dalje ne sluša, možda zapravo patite od stanja preaktivne bešike. U ovom slučaju osobe zaista ne mogu kontrolisati bešiku. Urolog ili vaš lekar vam mogu pomoći da utvrdite zašto je vaša bešika preaktivna.

VIDEO: On ušmrkava urin

(Telegraf.rs / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA