≫ 

Žene koje se redovno depiliraju su u većoj opasnosti od ove ozbiljne bolesti

Ovo je samo jedna od nus-pojava brazilske depilacije...

  • 4

Žene koje briju ili depiliraju stidnicu rizikuju hronične bolove u predelu genitalija, upozoravaju naučnici.

Nošenje uskih farmerki takođe može povećati rizik od vulvonijie, hroničnog i neobjašnjivog bola u vagini ili njenom spoljnom delu.

Stručnjaci navode da brazilska depilacija, koja je sve popularnija a podrazumeva potpuno uklanjanje dlačica sa stidnice, ostavlja kožu izloženu trenju što može dovesti do većeg rizika od infekcija i otoka.

Naučnici na Univerzitetu u Bostonu ispitali su 434 žene između 18 i 40 godina. Polovina je patila od bolova u vagini nakon čega su ih stručnjaci ispitali o navikama u higijeni.

Ispotavilo se da su žene koje su u potpunosti uklanjale dlačice imale 74 odsto veće šanse da zapate vulvodiniju od onih koje su depilirale samo bikini zonu.

NE ZA FIČER! Brijač, brijanje, Depilacija, Bikini, Brazilska

Foto-ilustracija: Profimedia

Takođe, one koje su nosile tesne farmerke ili pantalone više od četiri dana nedeljno imale su dvostruko veći rizik od bolova u nervnim završecima.

"Povećanjem učestalosti uklanjanja stidnih dlačica direktno iz ove regije posebno kod adolescenata, mikroabrazije u ovoj osetljivoj oblasti mogu mlade žene učiniti podložnijim imunološko-upalnim komplikacijama", ističe dr Bernard Harlov dodajući da su mikroabrazije male pukotine na koži koje su izazvane uklanjanjem dlačica (brijanjem ili depiliranjem).

S druge strane, dr Harlov ističe da uske pantalone stvaraju okruženje idealno za infekcije genitalnog trakta, a koje su takođe povezane sa neobjašnjivim bolom.

Depilacija, Brazilska, Bikini, Dlačice, Venerin breg, Gaćice, Roze, Dlake, Malje, lepota, Higijena, Letovanje

Kako izgledaju sve najtraženije ženske intimne frizure širom? svetaFoto-ilustracija: Profimedia

Vulvodinija je hronični bol u stidnici i oko nje, koji nije uzrokovan ničim očiglednim ili vidljivim. Bol može biti u vidu peckanja, a može se pogoršati kada se osoba dodirne ili sedne. Iako uzroci ovog bola nisu dobro poznati, veruje se da je u pitanju nervni bol koji može biti izazvan povredom na operaciji, porođajem ili disfunkcijom živca. Verovali ili ne, od vulvodinije pati jedna od šest žena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA