≫ 

Evo šta sve može da vam se desi ako pokisnete i sedite na poslu mokrih nogu - i kako da ih najbrže osušite

Bake nas nisu za džabe upozoravale da sve bolesti dolaze od nogu

  • 0

Svakom se bar jednom u životu desilo da pokisne toliko da mu i noge budu mokre. Ono što bi trebalo da znate je da to nije nimalo bezazleno i da u ovakvim situacijama možete da navučete gomilu bolesti.

Ukoliko pokisnete i noge vam pritom budu mokre, morate da nađete način da ih osušite i promenite natopljenu obuću, jer je to jedini način da spasete svoje zdravlje.

Naime, kada su vam noge dugo hladne i vlažne, to je direktasn uzrok nastajanja prehlade koja dalje može da se komplikuje.

Posledice mokrih nogu morate da znate kako bi ste što pre reagovali i sprečili razvoj ozbiljnih bolesti.

Jaka prehlada sa komplikacijama

Usled mokrih nogu, taj deo tela je neminovno izložen hlađenju i vlažnoj sredini, pa je prehlada najmanje što možete da "navučete" kada pokisnete na ovaj način. Prehlada se manifestuje kroz pojavu groznice i temperature, eventualne malaksalosti i glavobolje.

Međutim, prehlada narušava stanje našeg imunog sistema i može doći do komplikacije množenjem vakterija, najčešće u grlu, uvu i nosu. Kada se bakterijska infekcija ne dijagnostikuje na vreme i ukpoliko se proširi, može da dovede do ozbiljnih oboljenja, a samo jedno od njih je upala pluća.

Infarkt, Srčani udar, Bolovi u grudima, Rak dojke, Upala pluća

Foto-ilustracija: Profimedia

Gljivična oboljenja stopala

Vlažna sredina je uvek pogodno područje za razvoj gljivičnih infekcija. Kada vam pokisnu noge i ostanete u mokrim čarapama i cipelama tada je stopalo izloženo opasnostima množenja neželjenih "podstanara. Iako ova bolest deluje bezazleno, može se lečiti jako dugo, a ukolikpo je zapostavite može doći do ozbiljne kožne infekcije koja u nekim slučajevima završava i sepsom.

Upala bešike i mokraćnih kanala

Već je rečeno da mokre noge dovode do prehlade, a ona može da zahvati i bešiku, čijom upalom se uzorkuje namnožavanje patogenih bakterija i stvara se bolno i koplikovano oboljenje. Upala bešike i mokraćnih kanala je jako uporna i ponekad su potrebni meseci terapije antibioticima kako bi se organizam normalizovao. Zapuštanjem ovih bolesti može doći i do problema sa bubrezima i prestankom njihovog normalnog rada.

Upala jajnika

Prehlada je uzročnik i upale jajnika. Ovo zapaljenje zapravo nije ni malo naivno, jer upravo neblagovremenom pravilnom reakcijom lečenja dovodimo do stvaranja cista koje mogu prerasti u tumore. Postoji još jedna činjenoica koju bi trebalo da znate. Upala jajnika može da se stiša tako da pomislite da je bolest izlečena i da samim tim izostane doslednost u lečenju. Kada se ovo dogodi, veće su šanse za nastajanje patogenih formacija na jajnicima što nikako ne biste želeli.

Bol u stomaku, menstruacija

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Upala zglobova, mišića i tetiva

Prehladom tela dolazi do upale zglobova, mišića i tetiva. Komplikacija ove bolesti nastaje kada se ukombinuje sa žarištem streptokoka ili stafilokoka, jer tada dolazi do razvoja reumatske groznice. Ova opaka bolest može da zahvati srce i pluća, te da dovede do nepovoljnog rada mišićnih tkiva, čime dolazi do zastoja u disanju i prekida rada srca.

Giht

Upala u organizmu može da dovede do povećanja nivoa mokraćne kiseline u krvi. To je uzročnik taloženja kristala mononatrijum urata u zglobovima, pa nastaje bolest pod nazivom giht. Ovo je oboljenje koje se manifestuje kao pojava jakih bolova nalik onima pri artritisu. Giht ili kako je popularnije zovu "bolest kraljeva" je upalna bolest zglobova, hrskavice, vezivnog i potkožnog tkiva. Sve počinje jakim bolovima i oticanjem nožnog palca. A može da se završi i gangrenom.

Čarkotov zglob

Čarkotov zglob ili neuropatija zglobova je bolest koja se, takođe, može javiti kao posledica obične prehlade, odnosno upale. Radi se o oštećenju nerva koji se prožima kroz zglob. Tada dolazi do nemogućnosti povratne nervne reakcije ka mozgu, čime mnogi bolovi i povrede bivaju neregistrovani. Malo po malo može da dođe do nesmotrenog oštećenja zgloba, na primer preopterećenja te loma.

Mokre noge

Foto: Telegraf

Kako da se zaštitite od bolesti kada su vam mokre noge?

Ako pokisnete i budu vam mokre noge, a niste u mogućnosti da odmah promenite obuću iii je nekako osušite, potrebno je da znate kako da održite telo u optimalnom stanju da se ne biste prehladili, a samim tim i onemogućili razvoj ozbiljnih bolesti.

Ukoliko su vam cipele natopljene vodom, pa i čarape, a tek ste pristigli na posao i ne možete uskoro da promenite obuću, onda možete da iskoristite plastične kese kao prvu pomoć. Naime, u toaletu se izujte i osušite noge ubrusom ili nekom platnenom krpom, na bosu nogu navucite kesu, a tek preko nje čarapu i cipelu. Kesa će onemogućiti da voda prodre do vaše kože, a pritom će vam i zagrejati telo.

Kada su vam vlažna i hladna stopala nikako ne bi trebalo da pijete tople napitke, jer tako pravite još veći disbalans u temperaturi tela, što je dušu dalo za razvoj prehlade i upale. Zapamtite da svaki pu kada vam je hladno u organizam unesete neki napitak sobne temperature i stabilizujete telo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA