≫ 

Ako vas bole pete možda se ne radi samo o običnom umoru već o opasnoj i teškoj bolesti

Niste jedina osoba na planeti koja oseća bol u peti ujutru ili svaki put kada ustane

  • 3

Brojne stvari bi mogle da utiču na stvaranje bola u petama, kao što su različiti udarci, prekomerna težina, neudobna obuća ili neka upala. Jako je važno da znate da neprijatnost ne bi trebalo da osećate dugo jer ozbiljnije bolesti koje izazivaju nelagode u peti mogu da se razviju u nešto ozbiljnije.

Evo šta sve može da izazove bol u peti i kako da tretirate svaku ponaosob.

Fraktura

Fraktura ili nagnječenje može nastati usled fizičke povrede. Lečenje zavisi od težine povrede. Neke, lakše možete tretirati mobilizacijom. Odmaranje, led i držanje noge iznad visine srca bi takođe moglo da bude od pomoći.

Reaktivni artritis

Razvija se kao posledica infekcije koja je nastala u prošlosti, kao što je gonoreja, salomonela, ureaplasma, dizenterija i druge infekcije koje pogađaju urinarni i sistem za varenje.

Osećaj bola u peti je samo rezultat neke od ovih infekcija pa ako sumnjate da imate hlamidiju, gonoreju ili druge genitalne infekcije odmah posetite lekara jer te bolesti moraju hitno biti izlečene.

Artroza

Izaziva deformitet zglobova i mogla bi da zakači i pete. Rešenje je ubrizgavati hijaluronski kiselinu u zglobove kako biste povečali njihovu pokretljivost. Olakšanje ćete osetiti i ako izgubite suvišne kilograme koji vrše pritisak na zglobove i pete. Prirodna prva pomoć mogla bi da bude masaža sa limunom.

Limun na peti, peta, noga, stopalo Foto: Telegraf

Burzitis

Burzitis je zapaljenje burze, male zatvorene vreće ispunjene tečnošću smeštene u unutrašnjosti zglobova. Ovo zapaljenje može da prođe samo od sebe, ali doktor vam može dati antbiotik ili lek protiv bolova kako bi se olakšali bolova. Prva pomoć je da pri spavanju stavite jastuk između nogu kako bi manje osećali tenziju. Pomoćiće vam i tople obloge na bolnom mestu.

Čukljevi

Ovakvi deformiteti bi mogli da izazovu bolove u peti. Da biste uklonili bol stavljate hladne obloge i podignite noge iznad visine srca. Pijte puno tečnosti i ne konzumirajte alkohol.

Plantarni fascitis

Plantarni fascitis predstavlja zapaljenje plantarne fascije, to je bolno stanje stopala uzrokovano upalom pripoja tabanske (plantarne) fascije. Postoji univerzalni način lečenja, ali najvažnije je da oslabite, stavljate hladne obloge, a pre nego što ustanete iz kreveta ujutru zagrejte noge tako što ćete kružiti zglobovima prvo u jednu pa u drugu stranu.

Petni trn

Petni trn je izazvan izmeštanjem kalcijuma na kosti koja se formira na donjoj strani pete. To može biti malo koštano ispupčenje, ili skup sitnih izraslina nepravilnog oblika, koji se naziva kalkaneum. Petni trnovi su ponekad bolni i opisuju se kao osećaj uboda nožem u petu – a nekada su neopaženi i mogu se otkriti samo rendgenskim snimanjem. Nosite ortopedsku obuću za ublažavanje neprijatnog osećaja.

(Telegraf.rs/ brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brankica

    19. maj 2019 | 19:40

    Bolno jeste ali nije opasno!

  • plavi safir

    19. maj 2019 | 23:05

    Petni trn nije tačno da može malo da boli. Boli I te kako i teško se leči. Ja nisam mogla da hodam od bolova. Ortoped mi je dao nekoliko kortizonskih injekcija i više me ne boli.

  • Kiza

    19. maj 2019 | 19:47

    Pre par godina imao petni trn i mogu reci su bolovi jako i da oporavak bas traje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA