≫ 

Paste sa aktivnim ugljem nanose više štete nego koristi, a evo u kakvo stanje dovode zube

U prodaji možemo da nađemo mnogo različitih proizvođača pasta za zube sa aktivnim ugljem

  • 1

Paste za zube na bazi aktivnog uglja, za koji su u proteklom periodu tvrdili da izbjeljuju zube, predstavljaju samo marketinški trik koji zapravo može povećati rizik od karijesa i propadanja zuba.

Proizvodi s aktivnimj ugljem, koji su sve popularniji, često ne sadrže fluorid kako bi zaštitili zube. Ne postoje naučni dokazi koji bi potkrepili tvrdnje da ova vrsta paste za zube ima koristi za oralno zdravlje, tvrde autori. Oni ističu da prekomerno četkanje zuba ovom pastom može doneti više štete nego koristi.

Četkica za zube, pranje zuba Držite se provereno dobrih stvari. Foto: Profimedia

Stručnjaci savetuju ljude da odu kod svog stomatologa za savet o izbjeljivanju zuba te ističu da je bolje držati se standardne paste za zube na bazi fluorida. Ugalj je prvi put korišćen za potrebe oralne higijene u drevnoj Grčkoj, za uklanjanje mrlja sa zuba i prikrivanje neugodnih mirisa obolelih desni.

Doktor Žozef Grinval-Coen, koautor studije sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Mančesteru, rekao je da sve više prodavnica prodaje zubne paste i praške na bazi uglja nakon što su slavne ličnosti počele govoriti o njihovoj upotrebi.

Neke od njih su rekle da je ova vrsta paste za zube antibakterijska, antigljivična, da je pomogla kod izbjeljivanja zuba te da je smanjila njihovo propadanje. Međutim, autori istraživanja kažu da ove tvrdnje nisu dokazane.

U pregledu se takođe navodi da su ljudi redovno prali zube proizvodima na bazi uglja u nadi da će za malu cijenu brzo oporaviti i izbeliti zube.

VIDEO - Najlepša slika Srbije: Klinci ukrasili zubnu ordinaciju u Ljigu

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    22. maj 2019 | 13:58

    Ja koristim pastu Zeozub koja u sebi sadrzi zeolit.U 100% prirodnoj zubnoj pasti sa zeolitom ima aloja vere i ulje mente.Meni je poboljsalo i ubrzalo regeneraciju sluzokoze.Pasta deluje i kao lagani abraziv pa bez ostecenja uklanja sve naslage sa zuba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA