Više voća i povrća, a manje masti u ishrani smanjuju rizik od raka dojke i produžavaju život

Pravilna ishrana i zdrav način života mogu da poboljšaju i spasu vaše zdravlje

  • 0

Ishrana bogata voćem i povrćem sa smanjenim unosom masti može da smanji rizik od oboljevanja i smrti od raka dojke kod žena.

U najvećem istraživanju takve vrste, učestvovalo je oko 50.000 žena, a trajalo je preko 20 godina. Oko polovina žena je smanjilo unos masti za oko 20 odsto i jele su više voća i povrća, ali i zrnevlja. Ostale su nastavile sa uobičajenim navikama u ishrani.

pijaca,  povrće, voće, hrana, namirnice, zdrava, zdravo, salata, kuhinja, recept Foto: Telegraf

Rezultati su pokazali da su one koje su pratile neka pravila imale 5 puta manje rizik od oboljevanja od ove opasne bolesti. Žene su bile starosti od 50 do 79 godina i nisu nikada bolovale od raka dojke.

Bez obzira na obećavajuće otkriće, promene u ishrani nisu smanjile rizik od oboljevanja od ove bolesti, što je bio glavni zadatak istraživanja. Statistika je pokazala da jednu od 8 žena u nekom trenutku života pogađa ova bolest. Promene u ishrani i vežbanje može da pomogne.

Eksperti nalažu da se rezultati istraživanja uzmu sa dozom sumnje, ali je pokazalo da žene u menopauzi koje nisu bolovale od raka dojke mogu u mnogom eda smanje rizik kome su izložene. Čak i male promene mogu da daju dobre rezultate na duge staze.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA