≫ 

7 groznih stvari koje mogu da vam se dese ako pojedete previše paradajza

Ljubitelje ovog crvenog voća iznenadiće neke činjenice koje retko ko zna

  • 1

Paradajz je crveno voće koje ima mnogo dobrog uticaja na zdravlje i tako poboljšava zdravlje srca, regeneraciju kože i pojačava metabolizam, ali ima i neke neželjene efekte.

Sudeći po podacima čuvene Maunt Sinaj bolnice, dnevno ne bi trebalo da unosimo više od 4 mala paradajza, a sve preko toga može da sa sobom donese i neke od ovih neprijatnih sporednih efekata.

Kada jedete previše paradajza možete da osetite neke negativne efekte koji uključuju dijareju, probleme sa bubrezima i bol u telu.

Dijareja

Toalet papir, WC, Proliv, Dijareja, Kupatilo Foto-ilustracija: Profimedia

Sirovi paradjz je podložan salmoneli koja uzrokuje dijareju. Oni koji su netolerantni na paradajz su izloženi većem riziku od ovog problema.

Kamenje u bubregu

Ovo voće je bogato oksilatima i kalcijumom koji ne mogu da se razbiju i dobro prerade ako se unose u velikim količinama. Prekomerna doza se onda gomila u telu i dovodi do formiranja kamenja u bubrezima.

Bol u zglobovima

Otok i bol u zglobovima su uobičajeni efekti konzumiranja paradajza. Voće je bogato solaninom koji je poznat za izgradnju kalcijuma u tkivima. Prevelike količine dovode do pojave upale i bola u telu.

Želudačni refluks

Stomak, Bol u stomaku, Bol u želucu, Žgravica, Gorušica, Želudac, Kiselina, Bol Foto-ilustracija: Profimedia / Upala žučne kese i pankreasa, nadustost i bol u stomaku su najčešći za Uskrs

Paradajz je bogat limunskom i jabučnom kiselinom, a kada se previše ovih supstanci nataloži u stomaku, organ postaje pretrpan komponentama koje izazivaju gorušicu i želudačni refluks jer se želudačna kiselina vraća u grlo odmah posle obroka. Ljudi koji imaju problema sa želucem i varenjem treba da izbegavaju ovu namirnicu.

Likopenodermija

Likopen je karotenoid pigment koji se nalazi u paradajzu, borovnicama i drugom voću i poboljšava zdravlj esrca i štiti nas od kardiovaskularnog raka. Kada jedemo mnogo paradajza može da se javi diskoloracija kože.

Alergijska reakcija

Bogat je histaminima koji aktiviraju imuni sistem da napada spoljne opasnosti. Hrana bogata ovom komponentom vodi do pojave osipa i izaziva alergijsku reakciju. Za on ekoji znaju da su alergični, ova namirnica može da uzrokuje kijanje, otok jezika, lica i čak zatvaranje grla i otežano disanje.

Trovanje

Lišće paradajza može da bude otrovno za naše telo, a njegovim konzumiranjem može da se javi iritacija u ustima, povraćanje, vrtoglavica, dijareja, glavobolja, blagi spazam i čak smrt kod onih koji su već alergični na paradajz.

(Telegraf.rs/msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA